Placki ziemniaczane z pieca • przepis • składniki • przygotowanie
Darek pokaże Ci, jak przygotować placki ziemniaczane w piekarniku! Z dodatkiem sosu z pieczarkami i kiełbasą smakują wyśmienicie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PLACKI
Ziemniaki oraz marchew obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Następnie dodajemy tymianek i posiekaną natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Wlewamy odrobinę oleju i ponownie mieszamy.
PIECZEMY PLACKI
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz zioła. Smażymy, aż z pieczarek wyparuje woda. Danie podlewamy bulionem i dusimy kilka minut. Następnie do sosu dodajemy śmietanę, możemy doprawić solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2068,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
517,1 kcal
Tłuszcz
33,0 g
Węglowodany
36,1 g
Błonnik
19,8 g
Białko
19,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!

Wegańskie batony z suszonymi morelami
Pyszne, wegańskie batony z suszonymi morelami, bez dodatku białego cukru, to świetny pomysł na przekąskę lub deser. Wystarczy malakser, odrobina cierpliwości – i zapomnisz o gotowych słodkich przekąskach.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.

Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy pudding z croissantów
Słodkie maślane rogaliki w nietypowej odsłonie to pomysł na pyszne śniadanie. Z nim rozpoczniesz dobrze każdy dzień!

Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico
Ziemniaki, dynia, marchewka, cukinia – oto składowe pysznego smażonego placka, podanego z sosem balsamico! Spróbuj!

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!