Podudzia z indyka z kaszą gryczaną • przepis • składniki • przygotowanie
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE ZIOŁA
drobno siekamy.
POŁOWĄ POSIEKANYCH ZIÓŁ
mieszamy z masłem, dodajemy do smaku sól i pieprz.
PRZYGOTOWANYM MASŁEM NACIERAMY
dokładnie podudzia indyka (takže pod skórą).
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
głębokiego żaroodpornego naczynia, nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę.
W TRAKCIE PIECZENIA
kilkukrotnie zbieramy wytopiony tłuszcz z indyka i polewamy nim wierzch pieczonego mięsa.
KASZĘ GRYCZANĄ PRZEKŁADAMY
do garnka, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy mieszając od czasu do czasu.
PO OKOŁO 20
minutach, gdy kasza wchłonie wodę i będzie miękka zdejmujemy garnek z ognia.
Z CYTRYNY ŚCIERAMY
skórkę i wyciskamy 2 łyżki soku.
DODAJEMY JE DO
kaszy, razem z pozostałymi ziołami i bulionem drobiowym.
MIĘSO WYJMUJEMY Z
piekarnika, z naczynia wyjmujemy podudzia, wkładamy kaszę i mieszamy z wytopionym z indyka tłuszczem.
NA WIERZCHU PONOWNIE
układamy mięso, całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 30-40 minut.
JAK PODAWAĆ UPIECZONE
mięso z kaszą przekładamy na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2726,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
454,4 kcal
Tłuszcz
16,1 g
Węglowodany
41,9 g
Błonnik
33,8 g
Białko
33,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Jajka w chmurkach
Jajka można podać na wiele sposobów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy. Jajka w chmurkach, czyli puszyste białka z lejącym się żółtkiem i dodatkiem łososia gravlax, to połączenie, które zachwyca.

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
Puszyste ciasto, lekko kwaśne wiśnie i słodka kruszonka migdałowa to połączenie doskonałe dla każdego fana słodkości!

Banoffee – ciasto z bananami w karmelu
Ciasto banoffee z pewnością zyska fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych! Spód z czekoladowej granoli i banany w karmelu – brzmi pysznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Miodownik z kremem z kaszy manny
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.

Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!