Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ze składników na ciasto krótko wyrabiamy gładkie, kruche ciasto. Następnie formujemy płaski placek, przykrywamy go bawełnianą ściereczką i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.
PIECZEMY SPÓD QUICHE’A
Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie. Następnie przekładamy je na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, formując kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 220°C. Gotowe studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z TOFU
Tofu ucieramy ze skrobią, płatkami drożdżowymi i przyprawami. Doprawiamy je 2 szczyptami soli, 1 szczyptą pieprzu i 1 szczyptą czosnku granulowanego.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Cebulę siekamy w kostkę, pora kroimy w krążki. Składniki szklimy na patelni na średnim ogniu. Rozmrożony szpinak odsączamy z płynu i dajemy na patelnię. Całość dość krótko podsmażamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
PIECZEMY QUICHE
Podsmażone składniki mieszamy z masą z tofu i przekładamy na podpieczony spód. Pomidorki przekrawamy na pół i rozkładamy na placku. Całość posypujemy orzeszkami pinii i pokrojoną w kostkę fetą. Quiche pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy przez kolejne 30-40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2612,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
653 kcal
Tłuszcz
36,7 g
Węglowodany
56,5 g
Błonnik
4,3 g
Białko
23,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry owsiane
Gofry z płatków owsianych? Z przepisem Kingi i pomocą termorobota MC Smart to możliwe! Wypróbuj ten przepis i rozsmakuj się w chrupiących i ciepłych śniadaniach na słodko.

Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
Połączenie pizzy i focaccii, czyli pinsa, to pieczywo, na które mogą trafić Twoje ulubione dodatki! Kinga proponuje połączenie przysmaków w styli włoskim: pomidorów, szynki, burraty i pesto. Sprawdź, jak razem tworzą proste i pyszne danie.

Pudding z tapioką i przecierem z guawy
Przecier z guawy jest smacznym uzupełnieniem puddingu z tapioką. Połącz je ze sobą – lekki deser lub drugie śniadanie gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!

Wrapy z sałaty z tofu
Wrapy z sałatą i tofu to nasza propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia!

Makowe ślimaczki
Tym razem Paweł w swojej cukierni zwija pyszne ślimaczki. Jest słodko i makowo!