Raclette z porami i boczkiem w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie
Skosztuj przysmaku szwajcarskich pasterzy. Gorący ser z dodatkami świetnie smakuje z dobrej jakości chlebem.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY PORA
Pora oczyszczamy, kroimy w grube krążki i dusimy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy białe wino, dusimy na wolnym ogniu przez 2 minuty.
PORA ZALEWAMY ŚMIETANĄ
Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez ok. 10 minut aż do miękkości, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku.
SER RACLETTE PODAJEMY Z KORNISZONAMI
Boczek kroimy w paski. Ser raclette obieramy ze skórki i kroimy w paski. Boczek i pora w śmietanie rozkładamy na patelenkach grilla do raclette, obkładamy serem i stapiamy. Podajemy z osączonymi korniszonami. Do tego pasuje pożywny chleb na zakwasie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2159,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
539,9 kcal
Tłuszcz
30,7 g
Węglowodany
47,7 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata grillowa do ryby
Co najlepiej doprawi grillowe dania? Oczywiście pyszna marynata! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na marynatę z cytryną, która jest idealna do ryb.

Babka jogurtowa
Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone jabłka z bakaliami
Idealny deser na chłodniejsze wieczory – pieczone jabłka z aromatycznym farszem z bakalii i musli owsianego. Przepis Karola bez dodatku cukru!

Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!

Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!

Spaghetti puttanesca
Szybkie spaghetti we włoskim stylu? To musi być spaghetti puttanesca! Przygotujesz je w kilka minut, a jego wyjątkowy smak zostanie z Tobą na długo!

Deser z chia
Cierpkie tajemnice lasu i mleczno-miodowa delikatność – wszystko to znajdziesz w piętrach lekkiego deseru przygotowanego przez Darię. Przekonaj się, jak kontrasty smakują w duecie!