Risotto in bianco • przepis • składniki • przygotowanie
Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZATKUJEMY SZALOTKĘ
Szalotkę przecinamy wzdłuż. Kroimy w mniejszą kostkę, a następnie bardzo drobno szatkujemy.
GOTUJEMY RISOTTO
Oliwę rozgrzewamy delikatnie na patelni. Dodajemy szalotkę i ryż. Całość smażymy ok. 2 minut i dodajemy 2 chochle wywaru wołowego i szczyptę soli. Cały czas delikatnie mieszamy.
DODAJEMY SER
Ryż z szalotką przekładamy na talerz. Na wierzch ścieramy ser i dodajemy 1 chochlę wywaru wołowego. Całość mieszamy, aż ser zacznie się rozpuszczać.
PONOWNIE PODGRZEWAMY DANIE
Zawartość talerza przekładamy ponownie na patelnię i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut. Podczas mieszania dodajemy partiami kolejne 3 chochle wywaru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
998,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
499,1 kcal
Tłuszcz
14,2 g
Węglowodany
68,1 g
Błonnik
22,9 g
Białko
22,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!

Torcik z ciasta francuskiego
Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Labneh - domowy serek z jogurtu
Pyszny, kremowy serek, który można przygotować w domowym zaciszu? To musi być labneh! Delikatny, lekko kwaśny twarożek, często serwowany jako dodatek do różnych potraw w kuchni bliskowschodniej, dzięki swojej wszechstronności może być używany jako dip, smarowidło do pieczywa lub składnik sałatek. Przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy przysmak!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
Myślisz, że dania z owocami morza są trudne do wykonania? W takim razie wypróbuj bardzo prosty przepis na owoce morza w cieście z aromatycznym dipem pesto i chrupiącymi frytkami z ziemniaków!

Risotto z szynką i grzybami
Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!

Kaczka orientalna w tortilli
Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab ze smażonymi bananami
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.

Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.