Risotto ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BULION
Do garnka wlewamy 1½ l wody i wrzucamy obraną marchewkę, cebulę pozbawioną skórki, łodygi selera naciowego i 1 łyżeczkę soli. Dorzucamy pozbawione zdrewniałych końcówek szparagi. Warzywa gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Następnie wyciągamy je z bulionu.
PODSMAŻAMY WARZYWA I RYŻ
Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, wsypujemy ryż. Podsmażamy, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu zrobią się mlecznobiałe.
REDUKUJEMY WINO
Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje. Następnie dolewamy przygotowany wcześniej bulion warzywny w takiej ilości, by przykrył powierzchnię ryżu. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Sałatę radicchio myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na płaskim talerzu. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Mieszamy ocet, miód, oliwę. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Dodajemy pestki słonecznika oraz starty na płatki ser pecorino. Dekorujemy porwanymi na kawałki listkami oregano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2381,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
595,4 kcal
Tłuszcz
24,1 g
Węglowodany
75,3 g
Błonnik
17,6 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!

Świąteczna focaccia
Focaccia na święta? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj aromatyczną przekąskę, inspirowaną włoską kuchnią.

Ciasto mascarpone z owocami
Ciasto mascarpone z sezonowymi owocami, czyli idealny pomysł na szybki deser przygotowany w termorobocie kuchennym MC Smart. Sprawdź, jak prosto je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na świetną kanapkę z kozim twarożkiem, suszonymi pomidorami i pesto z rukoli. Idealna propozycja na drugie śniadanie!

Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

Syrop czekoladowo-kawowy
Gęsty, słodki i niezwykle aromatyczny syrop, który wzbogaci smak niejednego deseru. Jego przygotowanie zajmuje chwilę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!

Strogonow po wegetariańsku
Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.