Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj kiszone ogórki, kaszę pęczak i warzywa korzeniowe, by przygotować prostą i lekką zupę ogórkową, popularną w kuchni rosyjskiej.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i suszony majeranek. Mieszamy i przesmażamy chwilę. Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, mieszamy. Całość zalewamy bulionem.
GOTUJEMY ZUPĘ
Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki. Gotujemy ok. 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem.
PODAJEMY ZUPĘ
Ugotowaną kaszę pęczak nakładamy na miseczki lub głębokie talerze i zalewamy gorącą zupą. Z wierzchu dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie: podajemy z kleksem śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1578,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
263,1 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ogórki w occie
Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!

Placuszki bananowe z 4 składników
Błyskawiczny pomysł na śniadanie! Wypróbuj przepis na 4-składnikowe placki z przecierem bananowym, które zmienią Twoje podejście do szybkich i ciepłych posiłków o poranku!

Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem
Pierożki wonton to uwielbiane danie kuchni chińskiej. Kinga faszeruje je świetnie doprawionym mięsem z kurczaka i podaje z dodatkiem pikantnego aromatyzowanego oleju. Sprawdź, jak przygotować pierożki wonton w domu!

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tapas z salchichón
Zainspirowane hiszpańskimi smakami pyszne tapas z wyjątkową kiełbasą salchichón to świetny pomysł na przekąskę na imprezę. Wypróbuj ten prosty przepis Kingi!

Jajka en cocotte z kozim serem
Jajka en cocotte. Spróbuj tego prostego w przygotowaniu dania! Aromat wędzonego boczku w połączeniu z jajkami, cebulą i serem kozim daje doskonały efekt i cieszy każde podniebienie. Nie czekaj, sprawdź przepis!

Nuggetsy z tempehu
Kawałki tempehu w chrupiącej panierce to roślinna wersja znanych nuggetsów z kurczaka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to smaczne!