Rwany chlebek ziołowy • przepis • składniki • przygotowanie
Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MASŁA ZIOŁOWEGO
Obrać szalotkę i ząbki czosnku. Świeże zioła umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki z gałązek. Do pojemnika miksującego włożyć szalotki z czosnkiem i ziołami. Rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką)6 sekund/prędkość 6, zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oregano, masło, musztardę, oliwę, pieprz i sól. Mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 3. Masło ziołowe przełożyć do innego naczynia. Starannie umyć pojemnik.
ZAGNIATANIE CIASTA
Wszystkie składniki ciasta oraz 300 ml wody zagniatać w pojemniku (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram knead/2 minuty.
WAŁKOWANIE CIASTA
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na wielkość blachy do pieczenia, posmarować masłem ziołowym i pokroić na pasy szerokości formy keksowej.
PIECZENIE CHLEBA
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Pasy ciasta złożyć w harmonijkę i jeden za drugim umieścić w formie. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Posmarować chleb mlekiem albo śmietaną. Piec 25 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3123,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
260,3 kcal
Tłuszcz
8,2 g
Węglowodany
40,5 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta z sosem tuńczykowym
Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego MC Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!

Tortelloni z sosem pomidorowym
Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!

Jogurtowy serniczek z airfryera
Pyszny serniczek, który przygotujesz w 10 minut – i to w delikatnie odchudzonej wersji, dzięki wykorzystaniu jogurtu zamiast sera. Spróbuj i przekonaj się, jak pyszne są ciasta z airfryera.

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!