Sałatka w stylu panzanella • przepis • składniki • przygotowanie
Posmakuj panzanelli - tradycyjnej sałatki, której ważnym składnikiem jest pełnoziarnisty chleb. To przepis inspirowany toskańską kuchnią!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
CHLEB: pokrój w dość grube kromki, opiecz w tosterze lub wysusz w piekarniku kromki chleba.
PRZYGOTOWANIE
KAWAŁKI OPIECZONEGO: chleba wieloziarnistego łamiemy na mniejsze kawałki (lub kroimy za pomocą noża), przekładamy do naczynia.
DO 400-500 ML
zimnej wody dodajemy 3-4 łyżki białego octu winnego. MIESZAMY.
MIESZANKĄ WODY I
octu polewamy chleb w naczyniu do momentu jego napęcznienia.
ODSTAWIAMY NA 10
minut.
DO CZYSTEJ DUŻEJ
miski wrzucamy cebule pokrojone w piórka, pokrojoną w paski paprykę , pokrojone w plasterki czarne oliwki, pozbawiony pestek i pokrojony na mniejsze kawałki ogórek, pokrojony na ukos seler naciowy (tylko gałązki), pokrojone w dużą kostkę pomidory , rukolę , posiekane liście selera naciowego, posiekane kapary, pokrojone na mniejsze części filety anchois, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (delikatnie pokruszone).
NA SAM KONIEC
dodajemy nasączone kawałki chleba.
CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA
pomocą dłoni, następnie polewamy oliwą z oliwek (ok.
5-6 ŁYŻEK), DOPRAWIAMY
niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem.
PONOWNIE MIESZAMY ZA
pomocą dłoni. ODSTAWIAMY NA: godzinę. PO GODZINIE PODAJEMY: sałatkę.
PRZED PODANIEM KAŻDĄ
porcję polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1743,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
435,9 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
62,9 g
Błonnik
29,6 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!

Blok pistacjowy
Blok pistacjowy to idealna propozycja deseru, który pozytywnie zaskoczy Twoich gości czy domowników. To świetny pomysł na wzbogacenie menu imprez towarzyskich lub rodzinnych spotkań.

Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
Szybki deser do przygotowania w mikrofalówce. Wystarczy kilka chwil i masz pyszną babeczkę w filiżance!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Letnia sałatka szparagowa
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Komosa ryżowa z warzywami na ciepło
Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Makaron z pomidorami i oliwkami
Danie jednogarnkowe z makaronem i warzywami przygotujesz w 25 minut! To świetny pomysł na obiad i lunch do pracy.