Sałatka z makaronem i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem oraz chrupiącymi, ciekawie doprawionymi krewetkami. Wypróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy.
PODSMAŻAMY KREWETKI
Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w małe plasterki. Krewetki podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przez ok. 5 minut. Doprawiamy skórką otartą z limonki, solą, pieprzem, obiema paprykami. Lekko studzimy.
DODAJEMY AROMATYCZNE SKŁADNIKI
Łączymy z pozostałą oliwą, sokiem wyciśniętym z limonki. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka i dodajemy do krewetek. Doprawiamy ponownie solą, pieprzem, paprykami. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1808,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
301,4 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
40,8 g
Błonnik
18 g
Białko
18 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Budyń z rabarbarem zapiekany pod kruszonką
Błyskawiczny w przygotowaniu deser z rabarbarem! Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem rozpływającego się w ustach budyniu, chrupiącej kruszonki i lekko kwaśnego rabarbaru.

Drożdżowe bułeczki z lodami
Świeże, domowe drożdżowe bułeczki nadziewane przepysznymi lodami to prawdziwie letni deser lub wyjątkowo słodka przekąska. Skuście się i podajcie lody w zupełnie nowej odsłonie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bliny z kremem awokado i fetą
Bliny można podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od preferencji – tak by były słodkie lub wytrawne. W tym przepisie dodatkiem jest krem awokado i feta. Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Bezglutenowe ciasto z daktylami
Przepyszne ciasto z cytrusową nutą i daktylami przygotowane bez glutenu. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kawy w chłodny wieczór.

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.

Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.

Mrożony jogurt z owocami leśnymi
Zamień jogurt naturalny w pyszne lody z owocami leśnymi. To prosty i szybki sposób na deser!