Sałatka z selerem i ananasem • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka z selerem i ananasem to świetna propozycja na szybką przekąskę. Delikatny seler naciowy w połączeniu z soczystym ananasem i kremowym majonezem tworzy lekką, a zarazem wyrazistą kompozycję smakową. Odkryj, jak zrobić prostą sałatkę z selerem i ananasem w roli głównej!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SELERA
Selera wyciągamy ze słoika i delikatnie odciskamy na sicie. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
KROIMY ANANASA
Wyciągamy ananasa z puszki i kroimy go w kostkę, a potem także wrzucamy do miski.
DODAJEMY SZYNKĘ ORAZ SER
Ser również kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki - jeśli jest w plastrach to w paski, a jeśli mamy szynkę w bloku, także kroimy ją w kostkę i przekładamy do reszty składników.
DODAJEMY MAJONEZ I PRZYPRAWY
Do miski dodajemy majonez, a także sól i pieprz. Mieszamy.
DEKORUJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę wkładamy na 20 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły i... gotowe! Teraz wystarczy już tylko przełożyć sałatkę do ozdobnej salaterki i udekorować ją umytymi i osuszonymi listkami pietruszki. Tak przyrządzoną sałatkę można już podać gościom.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1499,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
299,8 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
14,2 g
Błonnik
2,1 g
Białko
19,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki rybki
Szukasz pomysłu, jak urozmaicić śniadania dzieciakom? Oto on! Przygotuj pełne warzyw kanapki rybki, które będą pysznym posiłkiem o poranku.

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Stek z grilla wołowy
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany
Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!

Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z amarantusem
Spróbuj lekkiej sałatki z amarantusem, rzodkiewką i groszkiem.

Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!

Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!