Schab ze smażonymi bananami • przepis • składniki • przygotowanie
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII
spożywczej tarkę blachę kawałek pergaminu ręcznik papierowy Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Umyte i osuszone plastry schabu przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozklepujemy.
NACINAMY BŁONKĘ NA
brzegach plastrów schabu. PLASTRY SCHABU ODSTAWIAMY: na bok.
DO NACZYNIA WLEWAMY
3 łyżki octu balsamicznego, dodajemy 1 łyżkę miodu, startą skórkę oraz sok z 1 limonki, następnie wrzucamy 1/2 pęczka posiekanej kolendry oraz 1/2 posiekanej ostrej papryczki.
DO MARYNATY DODAJEMY
3 łyżki oliwy.
PRZYGOTOWANE WCZEŚNIEJ PLASTRY
schabu zanurzamy w marynacie.
DOKŁADNIE OBTACZAMY W
niej każdy plaster schabu i odstawiamy na bok na 20 min.
MARYNATĘ POZOSTAWIAMY DO
polania bananów.
BANANY KROIMY NA
pół i wzdłuż.
NASTĘPNIE KAŻDĄ CZĘŚĆ
jeszcze raz kroimy na pół i w poprzek.
KAŻDY KAWAŁEK BANANA
owijamy w plaster boczku i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
BLACHĘ WSTAWIAMY DO
rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (termooobieg) piekarnika na 3 minuty, aż boczek zaciśnie się na bananach. UPIECZONE BANANY ODSTAWIAMY: na bok.
SALSA POKROJONE W
kostkę pomidory i mango wrzucamy do naczynia.
NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANY
czosnek oraz dwie posiekane dymki.
DO SALSY WRZUCAMY
1/2 posiekanej ostrej papryczki oraz 1/2 posiekanego pęczka kolendry.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
mieszamy i doprawiamy oliwą z oliwek oraz niewielką ilością soli.
PO ZAMARYNOWANIU PLASTRY
schabu odsączamy na ręczniku papierowym.
KAŻDY KAWAŁEK SCHABU
układamy na mocno rozgrzanej patelni, obsmażamy krótko z obu stron (ok.
30 SEKUND), NA
schabie układamy kawałek sera brie o grubości ok. 1 CM.
PLASTRY SCHABU ZAWIJAMY
tak, by ser znalazł się wewnątrz mięsa (tworzymy sześcian z plastra schabu).
BANANY SMAŻYMY NA
oddzielnej patelni, aż boczek się zrumieni.
NA KONIEC POLEWAMY
je marynatą pozostałą po marynowaniu schabu. CAŁOŚĆ CHWILĘ: gotujemy.
JAK PODAWAĆ SCHAB
podajemy przełożony bananami, dekorujemy salsą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2965,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
741,4 kcal
Tłuszcz
43,8 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
48,0 g
Białko
48,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!

Krewetki z ananasem podawane na ciepło
Jesteś miłośnikiem krewetek? Wypróbuj połączenie z ananasem i zaserwuj je na ciepło. Pyszny, szybki i łatwy przepis!

Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki z cukinii z serem halloumi MCS
Ciepły obiad czy zimna przekąska. Placuszki z cukinii z serem halloumi to pyszna letnia propozycja, pełna świeżego smaku.

Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg wędzony na sianie
Rozsmakuj się w soczystym i delikatnym pstrągu wędzonym na sianie, podanym w towarzystwie aromatycznego sosu z podsmażonych warzyw.

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.

Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!