Sernik na zimno z mango • przepis • składniki • przygotowanie
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane orzechy makadamia, miękkie masło i pastę orzechową. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, aż składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z MANGO
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE
Żółtka łączymy w misce z cukrem i śmietanką. Mieszamy za pomocą rózgi. Miskę umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Podbijamy ok. 3 minut do uzyskania puszystej masy. W tym czasie żółtka napowietrzą się i spasteryzują.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Do żółtek dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ubijamy, aż składniki się połączą. Miskę zdejmujemy znad garnka. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.
DZIELIMY MASĘ SERNIKOWĄ
Połowę masy sernikowej przelewamy do osobnej miski. Dodajemy połowę żelki z mango (drugą połowę wykorzystamy do dekoracji). Mieszamy.
SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK
Masę sernikową bez żelki z mango przelewamy do formy na schłodzony i zestalony spód.
DEKORUJEMY SERNIK
Mocno schłodzony, zestalony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Drugą połowę żelki z mango przekładamy dokornetu z papieru do pieczenia. Końcówkę kornetu odcinamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4849,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,1 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
44,1 g
Błonnik
10,7 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, to proste danie, które zachwyca swoim smakiem i nadaje się do spożycia także dla najmłodszych domowników. Pulpeciki to potrawa, która kojarzy się nam sentymentalnie z uwagi na to, że często karmiły nas nią babcie. Jak przyrządzić pyszne pulpety z indyka w aromatycznym sosie domowym, takie jak u babci? Wypróbuj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
Marynowane rzodkiewki to idealny składnik sałatki ziemniaczanej. Koniecznie spróbuj tego połączenia!

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!