Sos cumberland • przepis • składniki • przygotowanie
Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PORZECZKI
Porzeczki myjemy, usuwamy z nich szypułki i odsączamy z nadmiaru wody. Potem przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na ok. 40 minut.
PRZELEWAMY SOK
Z garnka wybieramy połowę soku, który puściły porzeczki i wlewamy do naczynia (można go zużyć do herbat czy lemoniad).
GOTUJEMY PORZECZKI
Garnek ustawiamy na kuchence i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając łyżką przez 3-4 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia na 20 minut i ponownie gotujemy.
PRZECIERAMY KONFITURĘ
Gotową konfiturę przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY CYTRUSY
Sparzamy pomarańcze i obieramy je ze skórek. Potem wyciskamy z nich sok i przelewamy przez sito do miski. Skórkę pozbawiamy białej warstwy wewnętrznej i kroimy w cienkie paski. Cytrynę także sparzamy i wyciskamy z niej sok. Przelewamy go przez sito do miski.
GOTUJEMY WINO
Do rondla wlewamy czerwone wino i dodajemy skórkę z pomarańczy oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż odparuje ¾ płynu. Wyłączamy kuchenkę.
ŁĄCZYMY KONFITURĘ Z CYTRUSAMI
Konfiturę z porzeczki dodajemy do miski z cytrusowymi sokami.
ŚCIERAMY CHRZAN
Chrzan myjemy i osuszamy, a potem obieramy go. Ścieramy do miski z konfiturą i mieszamy wszystko trzepaczką.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Wlewamy zredukowane wino do miski i energicznie mieszamy.
DODAJEMY SÓL I MUSZTARDĘ
Do miski dodajemy musztardę oraz sól i ponownie mieszamy, aż utworzy się gęsty sos. Gotowy sos odstawiamy do delikatnego przestygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
751,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
250,5 kcal
Tłuszcz
0,5 g
Węglowodany
52 g
Błonnik
8,1 g
Białko
3,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.

Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
Kruche mięso królika to idealny pomysł na obiad. W połączeniu z białym winem i kremowym sosem smakuje wybornie.

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim
Carpaccio z buraków to pyszna propozycja Karola Okrasy. Dodając do niego salsę z rukoli i kozi ser otrzymasz smakowitą przekąskę.

Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!

Chipsy z jabłek
Chipsy z jabłek to idealna przekąska na imprezę lub podczas oglądania filmu. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Yakisoba z krewetkami
Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Frozen bites o smaku matchy i mango
Szybkie w przygotowaniu i pyszne frozen bites, czyli mrożone kąski o smaku matchy i mango. Sprawdź, jak łatwo je zrobić, i ciesz się domowymi lodami inspirowanymi azjatyckimi smakami.