Sernik ombre na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Ubijamy 200 ml schłodzonej śmietanki. Żelatynę namaczamy w wodzie, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
BARWIMY MASĘ SEROWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
UKŁADAMY WARSTWY I CHŁODZIMY SERNIK
Gotowe masy w różnych odcieniach wylewamy na środek formy, zaczynając od białej, kończąc na najciemniejszej. Formę ostrożnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 2-3 godziny aż do całkowitego zestalenia.
PODAJEMY SERNIK
Sernik dekorujemy świeżymi owocami leśnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4427,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
276,7 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
24,1 g
Błonnik
11,1 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka ziemniaczana
Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!

Kruche ciasto milionera z migdałami
Przed Wami bogate w pyszne składniki kruche ciasto milionera! Pyszne warstwy wypełnione karmelem, czekoladą i migdałami tworzą doskonałą propozycję dla smakoszy. Poznaj przepis i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Makaron ryżowy z krewetkami
Szukasz pomysłu na danie w stylu azjatyckim? Wypróbuj połączenie makaronu ryżowego z krewetkami i aromatycznym sosem według przepisu Karola! To jest pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to smakołyk, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie. Te łączące w sobie chrupkość wafli i delikatną słodycz mleczno-kakaowego kremu przekąski idealnie nadają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie!

Cake pops: ciastka na patyku
Przypominają lody, ale pod warstwą czekolady skrywają niespodziankę: ciasteczkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Niech cake pops Pawła będą ozdobą Twojego wielkanocnego stołu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!

Tarta z borówkami
Szukasz pomysłu na lekki, letni deser? Zaskocz swoich gości naszym przepisem na niewiarygodnie pyszną i prostą tartę z borówkami. Czasem to, co najprostsze bywa najsmaczniejsze! Nie czekaj i wypróbuj nasz przepis już teraz.

Kruche ciasto ze śliwkami
Jesień to czas, w którym dojrzewają drzewka owocowe, a przetwory i desery z udziałem owoców królują na naszych stołach. Jednym z chętniej przygotowywanych deserów jest ciasto kruche z soczystą śliwką. W jaki sposób przygotować to pyszne ciasto? Dowiesz się już za chwilę!