Sok z buraka – szybki przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Sok z buraka to niezwykle prosty do uzyskania, naturalny napój, który od kilku lat podbija serce fanów ekologicznej żywności i zrównoważonego trybu życia. Napój przygotowany z korzenia i bulwy buraka wpływa korzystnie na samopoczucie, dzięki swojemu pysznemu smakowi. Jak przygotować smaczny sok z tej interesującej rośliny? Poznaj naszą metodę na szybki sok buraczany.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBIERAMY BURAKI
Nałóż na ręce rękawiczki, a następnie obmyj buraki z brudu i osusz. Osuszone buraki obierz starannie ze skóry. Postaraj się obciąć jak najcieńszą skórkę, by zachować wszystkie substancje odżywcze w niej drzemiące.
KROIMY BURAKI
Buraki przekrój na ćwiartki, aby łatwiej było je wrzucić do sokowirówki.
WRZUCAMY BURAKI DO SOKOWIRÓWKI
Do sokowirówki wrzuć kilka ćwiartek buraka, a następnie dodaj 40 ml wody i ponownie powtórz ten proceder. Sok przecedź przez sito do butelki, by oczyścić go z drobnych resztek i włókien.
DODAJEMY SOK Z CYTRYNY I MIÓD
Do soku dolej wyciśnięty sok z cytryny oraz miód. Zakręć naczynie i wstrząśnij nim w celu wymieszania. Po chwili sok jest gotowy do wypicia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
514,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
257,1 kcal
Tłuszcz
0,9 g
Węglowodany
58,8 g
Błonnik
14 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.

Gruszki parowane w białym winie
Aromatyczne gruszki parowane w białym winie, z dodatkiem rozmarynu, miodu, limonki i imbiru to świetny pomysł na nie do końca słodki deser lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak łatwo i szybko je przygotujesz!

Zalewajka
Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem
Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.

Pudding jaglany z kaki
Słodkie śniadanie czy owocowy podwieczorek? Jaglany pudding z kaki jest tak prosty i pyszny, że nie warto wybierać – niech jak najczęściej gości w Twoim menu!

Gofry churros
Czas na wyśmienitą, słodką przekąskę! Mamy dla Ciebie przepis na pełne aromatu, dzięki posypce z cynamonu i cukru – gofry churros. Miękkie ciasto w środku i chrupiący wierzch z pewnością zasmakują Twoim domownikom lub gościom!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.

Babka budyniowa
Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane to jeden z przysmaków, które można przyrządzić z łupów zebranych podczas rodzinnego spaceru do lasu. Idealnie doprawione i wyraziste grzyby z marynaty doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatki, kanapek, a także smażonych mięs i innych dań obiadowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne marynowane grzyby, to koniecznie sprawdź nasz przepis!