Spaghetti z wołowym ragu • przepis • składniki • przygotowanie
Długo gotowany sos pomidorowy na bazie aromatycznych warzyw i mięsa wołowego w stylu włoskim, czyli ragu. Sprawdź, jak z prostych i pysznych składników przygotować danie idealne na romantyczny wieczór!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy przygotowane wcześniej warzywa.
SMAŻYMY MIĘSO
Do lekko podsmażonych warzyw dodajemy mięso i rozgniatamy je, mieszając z warzywami, aby rozpadło się na mniejsze kawałki. Czosnek dość drobno siekamy i dajemy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy wino i ponownie mieszamy.
GOTUJEMY SOS
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy i również dodajemy do smażących się składników. Całość doprawiamy suszonym oregano. Dość drobno siekamy liście świeżej bazylii i selera naciowego i dodajemy je do sosu. Następnie dodajemy pomidorki z puszki, passatę pomidorową i ponownie mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu, aby się dusił. Sos gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny.
PODAJEMY SPAGHETTI
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy go na talerze i polewamy gotowym sosem. Każdą porcję oprószamy serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach i listkami świeżej bazylii. Makaron podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3318,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
829,6 kcal
Tłuszcz
24,1 g
Węglowodany
100,1 g
Błonnik
9,8 g
Białko
45,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hummus
Humus ze świeżymi warzywami i chrupkim pieczywem, czyli idealna przekąska na lato i nie tylko! Sprawdź, jak szybko można przygotować domowe drugie śniadanie, które świetnie nadaje się na piknik, do pracy czy szkoły.

Pasta kokosowa na słodko
Pyszna pasta z wiórków kokosowych i białej czekolady – idealna na kanapki lub do nadziewania naleśników.

Makaron z zielonym pesto i dodatkami
Przepyszny i sycący makaron, który doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad w zabiegany dzień. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu jest to danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sok z buraka – szybki przepis
Sok z buraka to niezwykle prosty do uzyskania, naturalny napój, który od kilku lat podbija serce fanów ekologicznej żywności i zrównoważonego trybu życia. Napój przygotowany z korzenia i bulwy buraka wpływa korzystnie na samopoczucie, dzięki swojemu pysznemu smakowi. Jak przygotować smaczny sok z tej interesującej rośliny? Poznaj naszą metodę na szybki sok buraczany.

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.

Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Tofu na bagietce to wyśmienite połączenie i smaczna przekąska. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!

Sos aioli
części Europy. Połączenie czosnku z oliwą tworzy niezapomniany smak, który podbił serca

Makowiec japoński
Japoński makowiec to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie tradycyjne smaki Bożego Narodzenia z orientalnym akcentem. Choć kojarzony jest głównie z okresem świątecznym, ten deser można przygotować także na inne okazje. Delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem makowym — to jest po prostu pyszne! Sprawdźcie, jak zrobić makowiec po japońsku!