Świąteczny tort makowy • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny tort z aromatycznego ciasta makowego. Nie znajdziesz w nim biszkoptu! Tylko mak, kremowe mascarpone i mnóstwo pysznych dodatków.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
W pojemniku miksującym umieszczamy nasadkę mieszającą, dodajemy białka (żółtka zostawiamy na później) i ubijamy je na sztywną pianę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / obroty 4. Ubite białka przekładamy do miski.
UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM
Do pojemnika miksującego (nadal z nasadką mieszającą) dodajemy żółtka i cukier. Całość ucieramy na puszystą i kremową masę, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temp. 37°C / czas 4 minuty / obroty 3.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO MAKOWE
Do żółtek dodajemy mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól. Masę mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 4. Następnie masę makową przekładamy do większej miski i w trzech turach dodajemy do niej ubite białka, po każdej partii delikatnie i dokładnie mieszając.
PIECZEMY CIASTO MAKOWE
Gotowe ciasto makowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C przez ok. 60 minut (lub aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy). Gotowe ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
W pojemniku miksującym (z nasadką mieszającą) ubijamy mascarpone ze śmietaną kremówką, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / obroty 4. Następnie do kremu dodajemy cukier puder i ścieramy skórkę z pomarańczy. Krem ponownie ubijamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 4.
SKŁADAMY TORT
Wystudzone ciasto makowe dzielimy na trzy blaty. Na jeden z blatów nakładamy ⅓ kremu i przykrywamy go kolejnym blatem. Drugi blat smarujemy konfiturą (według uznania), nakładamy kolejną ⅓ kremu i przykrywamy go ostatnim blatem. Tak przygotowany tort smarujemy z wierzchu i po bokach pozostałym kremem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6590,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
823,8 kcal
Tłuszcz
58,1 g
Węglowodany
59,9 g
Błonnik
7,9 g
Białko
19,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!

Włoskie tiramisu na dwa sposoby
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.

Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
Lubisz zaskakujące połączenia smakowe w swoich deserach? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Koniecznie spróbuj klasycznego daquoise w połączeniu z pysznym musem z gorgonzoli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z amarantusem
Spróbuj lekkiej sałatki z amarantusem, rzodkiewką i groszkiem.

Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią
Pełna warzyw zapiekanka, która będzie idealnym daniem głównym dla całej rodziny. Wypróbuj ten prosty przepis, aby zapewnić bliskim sycący i smaczny posiłek.

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.

Jagodowe mascarpone
Delikatny deser łączący smak jagód z kremowym serkiem. Podany w wysokich pucharkach i ozdobiony owocami oczaruje gości!

Sernik gotowany
Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.