Szakszuka • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonała na śniadanie, obiad i przekąskę – poznaj przepis na szakszukę!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek z pokrojoną w piórka szalotką. Dodajemy bakłażana, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podsmażamy, aż bakłażan zmięknie. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić – wyciągamy z wody i obieramy. Kroimy je w kostkę, dodajemy na patelnię i chwile smażymy, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Dokładamy liście umytego szpinaku i czekamy, aż zmiękną.
WBIJAMY JAJKA DO SZAKSZUKI
Na warzywa wbijamy jajka, jakbyśmy robili jajka sadzone. Patelnie przykrywamy pokrywka. Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną. Szakszukę podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, z dodatkiem listków oregano lub tymianku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
630,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
157,6 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
12 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta kanapkowa z oliwkami
Zadbaj o urozmaicenie tego, z czym podajesz chleb! Wypróbuj przepis Pauli na aromatyczną pastę z twarogu z dodatkiem oliwek i szczypiorku.

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.

Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską
Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.

Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!