Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
folię spożywczą patyczki do szaszłyków tarkę o drobnych oczkach Przygotuj wcześniej Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CZOSNKOWE
krewetki Do miski przekładamy oczyszczone krewetki, dodajemy posiekane ząbki czosnku przetarte wcześniej z solą.
Z 2 GAŁĄZEK
rozmarynu ściągamy igły, które układamy na desce razem z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
ZIOŁA SIEKAMY NA
desce i dorzucamy do krewetek.
NASTĘPNIE DODAJEMY SUSZONE
oregano, pokruszone liście laurowe oraz starty imbir.
DOPRAWIAMY SOKIEM Z
limonki, oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą, następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY,
zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
BAKŁAŻAN Z BAKŁAŻANA
odcinamy końcówki, kroimy go na pół wzdłuż, a następnie na 24 cienkie plastry.
KAWAŁKI BAKŁAŻANA PRZEKŁADAMY
do miski, marynujemy je w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
RĘCZNIK PAPIEROWY NASĄCZAMY
oliwą i natłuszczamy kartkę od grilla.
PLASTERKI BAKŁAŻANA GRILLUJEMY
bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie, maksymalnie 30-60 sekund z każdej strony.
GRILLOWANE PLASTRY BAKŁAŻANA
przekładamy na talerz.
ZAMARYNOWANE KREWETKI ZAWIJAMY
w grillowane plastry bakłażana, następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków (po 6 roladek na patyczek).
GRILLUJEMY PRZEZ
ok. 3 MINUTY Z: każdej strony.
NASTĘPNIE GRILL PRZYKRYWAMY
pokrywą i grillujemy przez kolejne 5-6 minut.
SAŁATKA DO MISECZKI
przelewamy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem. MIESZAMY.
TAK PRZYGOTOWANY SOS
odstawiamy na bok.
JAK PODAWAĆ RUKOLĘ
układamy na talerzu, a na niej kładziemy filety z grejpfruta, pokrojone na 6 części oliwki, piórka czerwonej cebuli i plastry awokado.
NA SAMYM KOŃCU
do sałatki dodajemy porwane listki bazylii.
PRZED SAMYM PODANIEM
sałatkę skrapiamy sosem vinegret.
NA SAŁACIE UKŁADAMY
szaszłyk z krewetek.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANYM
szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1664,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
416,1 kcal
Tłuszcz
28,1 g
Węglowodany
37,0 g
Błonnik
10,9 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielone tosty francuskie
Wypróbuj nietypowy pomysł na zielone tosty francuskie, które zaskakują nie tylko kształtem, ale także smakiem! Świetny przepis na leniwe, sobotnie śniadanie.

Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
Kiedy awokado spotka się z pastą jajeczną, powstanie smakowita przekąska, która sprawdzi się nie tylko podczas Sylwestra.

Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
Czekoladowe smoothie i domowe ciastka owsiane, to śniadanie, które doda Twojemu dziecku energii do nauki i zdobywania świata! Przekonaj się jakie to proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.

Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!

Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto królewiec
Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!