Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na szaszłyki w soczystej owocowej odsłonie oraz idealnie dobraną do nich sałatkę.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATYCZKI DO
szaszłyków zamoczone w wodzie blender lub mikser Przygotuj wcześniej 500 g zielonego groszku zblanszuj i zahartuj.
SZASZŁYKI FILET Z
indyka kroimy w kostkę.
BRZOSKWINIE KROIMY NA
pół, pozbawiamy pestek.
KAŻDĄ POŁÓWKĘ KROIMY
na cztery części (brzoskwinie nie powinny być zbyt miękkie).
NA PATYCZKI DO
szaszłyków nabijamy kawałki indyka i brzoskwiń na przemian (na jednym patyczku powinny być 4 kawałki indyka i 4 kawałki brzoskwini).
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY, TWORZĄC
kolejne szaszłyki. DOPRAWIAMY JE PIEPRZEM: i solą.
DO DUŻEGO NACZYNIA
żaroodpornego dajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, ścieramy odrobinę skórki z limonki, mieszamy.
KAŻDY SZASZŁYK, UMIESZCZAJĄC
w naczyniu, obtaczamy w oliwie z dodatkami.
NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ
spożywczą i odstawiamy na bok.
SAŁATKA GREJPFRUITA OBIERAMY
i wycinamy z niego cząstki, pozbywając się białych elementów. SEGMENTY PRZEKŁADAMY DO: miski.
Z POZOSTAŁYCH ELEMENTÓW
wyciskamy sok do czystego naczynia. 400 G SPARZONEGO: i zahartowanego groszku dodajemy do miski z grejpfruitem.
DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ
w piórka i sałatę pokrojoną w cienkie paski.
SER KOZI W
kawałku kroimy w kostkę. PRZEKŁADAMY DO: sałatki.
DODAJEMY POSIEKANY SZCZYPIOREK,
3 posiekane gałązki świeżej bazylii. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA: bok.
WINEGRET Z GROSZKIEM
Do soku z grejpfruita dodajemy sok z połowy limonki, 3 łyżki octu balsamicznego, doprawiamy solą i pieprzem, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 100 g groszku zielonego. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: miksujemy. ODSTAWIAMY NA: bok.
SZASZŁYKI NA DOBRZE
rozgrzanej patelni smażymy szaszłyki z każdej strony do zarumienienia(około 4-6 minut). PRZYSMAŻONE SZASZŁYKI PRZEKŁADAMY: na talerz.
NA GORĄCĄ PATELNIĘ
dajemy sos sojowy indonezyjski, około 5-6 łyżek, i cukier trzcinowy.
KIEDY CUKIER SIĘ
rozpuści, na patelnię ponownie przekładamy szaszłyki, które obtaczamy dokładnie w sosie.
SZASZŁYKI DUSIMY W
sosie około 2 minut.
SAŁATKĘ POLEWAMY SOSEM
winegret z groszkiem, delikatnie mieszamy.
NA TALERZ WYSYPUJEMY
garść posiekanej kolendry, obtaczamy w niej szaszłyki.
DO MISKI PRZEKŁADAMY
sałatkę, na górę sałatki nakładamy twaróg kozi. NA SAŁATCE UKŁADAMY: szaszłyki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2202,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
550,7 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
46,6 g
Błonnik
32,5 g
Białko
32,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ptysie ze śliwkami i kremem waniliowym
Ptysie z kruchego ciasta nadziewane karmelizowanymi śliwkami i kremem o smaku białej czekolady i wanilii, czyli idealny deser. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jakie są pyszne!

Pasztet z wątróbek drobiowych
Idealny na kanapki, aromatyczny i aksamitny – dla pasztetu z wątróbek drobiowych według przepisu Karola musi znaleźć się miejsce na wielkanocnym, śniadaniowym stole!

Szaszłyki z jagnięciny
Jeśli szukasz przepisu na pyszne szaszłyki z jagnięciny lub jesteś na diecie białkowej, wypróbuj szybki i prosty przepis Darii.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!

Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
Spróbuj wyjątkowego połączenia kiszonej kapusty z pigwą i wędzonym łososiem, z nutą cynamonu!

Empanadas z mielonym mięsem
Wypróbujcie przepis na popularne w Ameryce Południowej pierożki empanadas. Wyrazisty, ostry smak farszu z mielonego mięsa, warzyw i przypraw w połączeniu z wyśmienitym guacamole zachwyci każdego. Do dzieła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaronowa sałatka à la Cezar
Lubisz klasycznego Cezara, ale masz ochotę na coś bardziej sycącego? Ta makaronowa wersja z chrupiącym boczkiem, kurczakiem i kremowym sosem to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!

Choinki z salami i serem cheddar
Choinki z ciasta francuskiego? Wykorzystaj przepis Kingi i zrób pyszne choinki z serem i salami, które będą smaczną i atrakcyjną przekąską, a także świetną zabawą dla najmłodszych.