Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ
Żeliwną patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu.
SMAŻYMY CHORIZO
Chorizo kroimy na plasterki i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz. Usmażone chorizo odkładamy do miseczki.
GRILLUJEMY BAGIETKI
Pozostałym na patelni tłuszczem smarujemy bagietki, a następnie grillujemy je z obu stron na suchej patelni. Na gotowe pieczywo kładziemy ser i plastry chorizo.
PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI
Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.
SMAŻYMY KREWETKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy oczyszczone krewetki. Smażymy. Kiedy krewetki zaczną nabierać różowego koloru, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posypujemy wędzoną słodką papryką i solą. Smażymy jeszcze minutę, a na końcu całość posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI
Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.
ŚCIERAMY POMIDOR
Na tarce o grubych oczkach ścieramy pomidor. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Pomidor rozkładamy na grzankach i przykrywamy plastrami sera. Oliwki nabijamy na patyczki z rozmarynu i wtykamy w gotowe kanapeczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1424,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
237,4 kcal
Tłuszcz
8,1 g
Węglowodany
32 g
Błonnik
2,4 g
Białko
8,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quisotto ze szpinakiem i chorizo
Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!

Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.

Krokiety z szynką serrano
Krokiety z szynką serrano to jedne z najbardziej typowych tapas w Hiszpanii. Wypróbuj ten przepis i wprowadź hiszpańskie klimaty do swojej kuchni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lody o smaku słonego karmelu
Doskonałe połączenie słodkiego i słonego smaku – wypróbuj przepis Pawła na lody o smaku solonego karmelu!

Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza rolls z burakami i fetą
A może tak podejść do pizzy w nieco bardziej nietypowy sposób? Proszę bardzo! Pizza rolls to danie idealne! Poczęstuj nim swoich gości, będą zachwyceni!

Kołocz śląski
Kołocz to tradycyjna propozycja prosto ze Śląska. Podczas uroczystości weselnych symbolizuje obfitość. W Twojej kuchni z pewnością będzie obfitością smaku i radości, którą niesie ze sobą jedzenie tego pysznego ciasta!

Ekspresowy makaron ramen z masłem orzechowym (peanut ramen)
Chcesz przygotować błyskawiczne, pożywne danie, zawierające cały wachlarz wyjątkowych smaków? Nie ma na co czekać! Skorzystaj z przepisu Kingi na ramen z masłem orzechowym!