Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem) • przepis • składniki • przygotowanie
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZIEMNIAKI MYJEMY I
gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie.
CEBULE OBIERAMY I
siekamy, podsmażamy wraz z szynką i kminkiem na gorącej oliwie przez 3 minuty.
DODAJEMY WINO, BULION
i zagotowujemy.
MIESZAMY Z KOZIM
serem i doprawiamy do smaku.
ZIEMNIAKI ODCEDZAMY, PRZELEWAMY
zimną wodą, obieramy i kroimy w plasterki.
POŁOWĘ UKŁADAMY W
płaskim, natłuszczonym naczyniu do zapiekanek.
ROZPROWADZAMY NA NICH
masę z szynki i sera, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków.
OBKŁADAMY PLASTRAMI SERA
koziego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 40 minut.
WSKAZÓWKA
PODAJEMY Z: sałatką z rukoli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1628,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
407,2 kcal
Tłuszcz
28,9 g
Węglowodany
8,5 g
Błonnik
22,9 g
Białko
22,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą
Sylwestrowy quiche, czyli minitarty z farszem z kabanosów i sera, pokocha każdy, kto ceni sobie proste, ale wyjątkowo smaczne przekąski. Niech trafią na Twój stół w ten wyjątkowy czas!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
Pulpeciki z szynki, sos dyniowy i makaron - temu połączeniu nie oprze się żadne dziecko!

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!

Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!

Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!