Tosty w jajku • przepis • składniki • przygotowanie
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTRZEPUJEMY JAJKO
Jajka z mlekiem roztrzepujemy dokładnie, dodając szczyptę soli. Jeśli do tostów używamy chałki, to do masy mleczno-jajecznej dodajemy jeszcze cukier waniliowy.
SMAŻYMY TOSTY
Na patelni rozgrzewamy masło, każdą kromkę maczamy w masie (większe kromki przekrawamy na pół) i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiano, wykładamy na ręcznik papierowy.
PODAJEMY TOSTY
Tosty z chałki posypujemy przed podaniem chmurką cukru pudru z cynamonem, albo podajemy z ulubioną konfiturą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1362,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
340,5 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
43,4 g
Błonnik
12,1 g
Białko
12,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.

Odwrócone ciasto z truskawkami
Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!

Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa gyros
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Dutch baby z wędzonym łososiem
Efektowny pieczony naleśnik typu dutch baby w wersji wytrawnej to puszyste ciasto połączone z aromatycznymi ziołami, parmezanem i wędzonym łososiem. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub lekki lunch!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parówki w cieście – pigs in a blanket
Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.

Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Grillowane bakłażany i boczniaki łączą się w przepysznej sałatce według przepisu Karola! Podaj ją z lekkim dressingiem z jogurtu koziego lub z wędzonym kozim twarogiem!

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!