Truskawkowe tiramisu • przepis • składniki • przygotowanie
Truskawkowe tiramisu, czyli przepyszny deser inspirowany tradycyjną, słodką, włoską przekąską. Przygotuj go i ciesz się smakiem świeżych truskawek w wyjątkowej odsłonie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z TRUSKAWEK
Do pojemnika miksującego przekładamy 400 g truskawek oraz dodajemy sok z cytryny i 1 łyżkę drobnego cukru. Całość rozdrabniamy używając programu„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 8. Gotowy mus przekładamy do naczynia, w którym swobodnie zanurzymy biszkopty podczas składania deseru.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK I MASCARPONE
Białka oddzielamy od żółtek. Do czystej misy termorobota wkładamy nasadkę mieszającą (tzw. motylka) i dodajemy wszystkie żółtka oraz cukier puder. Składniki ucieramy wykorzystując program„własne ustawienia” / temperatura: 37°C / czas: 4 minuty / obroty: 3. Następnie do misy dodajemy mascarpone i całość ponownie mieszamy używając programu„własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 4. Gotową masę przekładamy do innej miski.
UBIJAMY BIALKA
Do czystego pojemnika miksującego ponownie wkładamy nasadkę mieszającą, wlewamy białka i dodajemy sól. Ubijamy je, bez założonej miarki, za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 3,5 minuty / obroty: 4.
ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ MASCARPONE
Do ubitych białek stopniowo przekładamy masę mascarpone, delikatnie łącząc je za pomocą szpatuły na puszysty krem.
SKŁADAMY DESER
Biszkopty maczamy w musie truskawkowym i układamy dość ciasno na dnie naczynia. Następnie wykładamy na nie kilka łyżek musu, w którym je moczyliśmy. Na mus nakładamy połowę kremu i na nim kolejną warstwę biszkoptów. Całość zalewamy pozostałym musem truskawkowym i drugą połową kremu z mascarpone.
DEKORUJEMY I CHŁODZIMY TIRAMISU
Truskawki do dekoracji deseru kroimy w plastry i układamy na całej powierzchni tiramisu. Następnie przykrywamy je folią spożywczą i przekładamy do lodówki na min. 3 godziny, aby się schłodziło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3070,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
511,8 kcal
Tłuszcz
34,6 g
Węglowodany
39,4 g
Błonnik
1,8 g
Białko
12,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Malinowa chmurka matcha
Chrupiąca chałka smażona na maśle, maliny w syropie ze szczyptą pieprzu, a do tego delikatny jak chmurka mus z dodatkiem matchy. Ta propozycja od Karola będzie idealna zarówno jako deser, jak i śniadanie.

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Pasta jajeczna
Doskonała na śniadanie i kolację, pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu – poznaj przepis na najlepszą pastę jajeczną!

Korzenny sernik baskijski
Świąteczny posiłek nie jest kompletny bez kawałka słodkiego ciasta. Korzenny sernik baskijski to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, która łączy w sobie tradycję z sezonowym twistem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.

Kapuśniak gryczany
Karol przygotował kapuśniak na wywarze z kaczki z dodatkiem orzeźwiającej sałatki z nutą limonki i kolendry!

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.