Udon z kurczakiem w ostrym sosie • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY KURCZAKA
Kurczaka kroimy w większą kostkę. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy kurczaka na złoty kolor. Gotowe mięso przekładamy na talerz.
KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA
Z cukinii wykrawamy gniazda nasienne i ją także kroimy w większą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę dymkę w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa przesmażamy w woku do zeszklenia się cebulki. Gotowe składniki przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Imbir bardzo drobno siekamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z limonki. Na patelnię wlewamy słodki sos chili i sos ostrygowy, wrzucamy posiekany imbir, dodajemy skórkę i sok z limonki. Wszystkie składniki mieszamy.
ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Do sosu dodajemy kurczaka, wcześniej przesmażone warzywa, groszek cukrowy oraz ugotowany makaron udon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem.
PODAJEMY MAKARON
Makaron z kurczakiem nakładamy na talerze. Liście kolendry i orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi gotowe danie. Każdą porcję ozdabiamy ćwiartką limonki, którą następnie wyciskamy bezpośrednio na makaron zaraz przed jedzeniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1574,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
787,3 kcal
Tłuszcz
39,9 g
Węglowodany
76,2 g
Błonnik
33,1 g
Białko
33,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!

Ryż zapiekany z kurczakiem
Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kuskus z żurawinami i pomarańczami
Tak przygotowany kuskus smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno! Sprawdzi się jako lunch do pracy lub dodatek do dań mięsnych.

Kanapka na bogato
Chrupiąca bagietka wypełniona po brzegi smakowitością: delikatnym filetem z piersi indyka, warzywami oraz sosem!

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem to interesujące danie, które łączy w sobie delikatność jajek, świeżość cukinii oraz aromatyczny smak żółtego sera. Ta kreatywna propozycja na przekąskę czy lekki posiłek z pewnością zaskoczy podniebienia domowników. Przygotowanie tego dania jest łatwe i przyjemne, a efekt zaskakujący! Sprawdź nasz sposób na jajka faszerowane w nietypowej odsłonie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owsianka czekoladowo-kokosowa
Śniadanie w formie owsianki według tego przepisu podbija serca i kubki smakowe. Ta bardzo kremowa propozycja stworzona na bazie mleczka kokosowego na stałe wpisze się do niejednego menu.

Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.

Puszyste bułeczki z sałatką
Puszyste, domowe bułeczki wypełnione sałatką z szynki i jajka to świetny pomysł na pyszne kanapki do szkoły, pracy lub na piknik.