Wegańska kiełbasa z grilla • przepis • składniki • przygotowanie
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
blender ręczny folię spożywczą formę do pieczenia o wymiarach 37 x 27 cm rozgrzany grill SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CZĘŚĆ 1: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI Na rozgrzane dno patelni wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek siekamy drobno i przekładamy na patelnię. Odkrawamy trzonki pieczarek. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy całość, mieszając od czasu do czasu, do momentu zarumienienia się pieczarek. Dodajemy majeranek, słodką paprykę, paprykę wędzoną, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Całość przesmażamy ok. 3 minut. CZĘŚĆ 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI Zawartość patelni przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną z zalewy białą fasolę. Całość polewamy sokiem z ½ cytryny i posypujemy obficie solą. Dodajemy siemię lniane, aby masa była kleista (jeśli nie będzie wystarczająco kleista dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Całość miksujemy niezbyt drobno, tak aby zachować teksturę przypominającą środek klasyczną kiełbasę. CZĘŚĆ 3: FORMUJEMY I GRILLUJEMY KIEŁBASĘ Folię spożywczą dzielimy na prostokątne arkusze (będziemy potrzebować ich ok. 8-10 pojedynczych). Na każdy arkusz folii wykładamy po 2-3 łyżki masy. Zwijamy każdą porcję w folii i formujemy w rulonik przypominający kształtem kiełbaskę. Mocno skręcamy brzegi folii. Każdą kiełbaskę ponownie zawijamy w folię, aby podczas gotowania do środka nie dostała się woda. Kiełbaski gotujemy we wrzątku ok. 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy są już dobre. Jeśli są zbyt miękkie, gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut. Następnie zdejmujemy folię, kiełbaski odkładamy do ostudzenia, po czym przekładamy do formy, smarujemy oliwą i grillujemy na rozgrzanym grillu. CZĘŚĆ 4: GRILLUJEMY WARZYWA Papryki kroimy w łódeczki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Grillujemy, posypujemy świeżym rozmarynem i podajemy razem z kiełbaskami.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1730,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
288,4 kcal
Tłuszcz
6,6 g
Węglowodany
46,3 g
Błonnik
13,7 g
Białko
13,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.

Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko i słono!

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Batony czekoladowe z granatem
Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Najlepsze minipączki
Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!

Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!

Orientalne kotleciki z quinoa
Lubisz wyraziste smaki? Spróbuj kotlecików z quinoa, tahini i marchewką z dodatkiem ziołowego skyru!