Wegetariańskie maki sushi • przepis • składniki • przygotowanie
Zrób własnoręcznie wegetariańskie sushi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RYŻ NA SUSHI
Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut, aż spęcznieje (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę gorącej wody, aby się nie przypalił). Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ OCTOWĄ
Mieszamy ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim zalewę octową i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas wentylatorem lub suszarką (zimnym powietrzem).
ROBIMY SUSHI
1 listek nori układamy na macie do przygotowywania sushi. Nakładamy warstwę ryżu o grubości 1 cm, pozostawiając wzdłuż górnego boku 1 cm wolnego miejsca. Podczas przygotowywania ręce zwilżamy od czasu do czasu niewielką ilością wody z octem, ponieważ ryż jest klejący. Na środku ryżu rozprowadzamy bardzo małą ilość wasabi, układamy na nim kilka pasków ogórków, awokado i całość zwijamy od dołu za pomocą maty, dobrze przyciskając. Roladę kroimy ostrym nożem na 8 kawałków. Pozostałe składniki przygotowujemy w ten sam sposób. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1338,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
334,7 kcal
Tłuszcz
5,2 g
Węglowodany
63,9 g
Błonnik
8,1 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.

Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minestrone – zupa z makaronem
Zupa jarzynowa w stylu włoskim, czyli minestrone z makaronem w wykonaniu Karola Okrasy!

Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
Idealny deser na początek jesieni, czyli pachnące cynamonem i wanilią tartaletki nadziewane twarożkiem i prażonymi jabłkami. Przygotuj je i przekonaj się, jak wspaniale smakują!

Muffiny marchewkowe
Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Tort piernikowo-kajmakowy
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!

Tort dyniowo-pomarańczowy
Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!