Wielkopolskie ciasto brzdąc • przepis • składniki • przygotowanie
Wielkopolski klasyk, który królował na niejednych imieninach! Przywróć jego smak lub odkryj go po raz pierwszy – zapewniamy, że warto!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY JAJKA Z CUKREM
Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do misy robota. Ucieramy, stopniowo dodając cukier, do momentu uzyskania piany. Dodajemy żółtka. Ucieramy jeszcze przez ok. 1 minutę i wyłączamy robot.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy dokładnie. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy i mieszamy do momentu połączenia składników. Dodajemy olej oraz wodę i mieszamy jeszcze chwilkę.
PIECZEMY BISZKOPT
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy, dokładnie wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40-45 minut. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do wystygnięcia.
UBIJAMY ŚMIETANĘ
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy za pomocą robota kuchennego.
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W SOKU
Czekolady łamiemy na kawałki. Sok przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Kiedy sok zacznie się gotować, dodajemy żelatynę i cały czas mieszamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia jej w soku.
ŁĄCZYMY ŚMIETANĘ Z CZEKOLADĄ
Część ubitej śmietany dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Kiedy całość się upłynni, przelewamy czekoladową masę do pozostałej części śmietany i ponownie mieszamy.
PRZEKŁADAMY BISZKOPTY MUSEM
Pierwszy biszkoptowy blat układamy na dnie formy do ciasta. Smarujemy obficie musem czekoladowym, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Na wierzch ciasta wykładamy kolejną porcję musu i wyrównujemy go z wierzchu.
ROBIMY FALE NA CIEŚCIE
Za pomocą grzebienia cukierniczego, grzebienia wyciętego z grubszej folii lub widelca robimy fale na musie czekoladowym. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.
GOTUJEMY CZEKOLADĘ
Sok zagotowujemy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i masło. Mieszając, gotujemy do momentu połączenia składników.
POLEWAMY CZEKOLADĄ I OZDABIAMY CIASTO
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Zdejmujemy rant formy.Z papieru do pieczenia robimy kornet (rożek), który napełniamy polewą. Zawijamy górę, odcinamy niewielki róg i okrągłymi ruchami polewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny oraz listki mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6072 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
379,5 kcal
Tłuszcz
22,3 g
Węglowodany
38,9 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!

Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!

Musaka bułgarska
Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarator, bułgarski chłodnik
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
Lekko, smacznie, pełnowartościowo: dzięki klopsikom na parze, pieczonemu kalafiorowi i soliance! Ten prosty jadłospis pomoże seniorom dbać o zbilansowaną dietę każdego dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort migdałowy "Mandorla
Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!

Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.

Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami
Wytrawne bubble waffles to świetny pomysł na lunch lub niecodzienne śniadanie! Jajko, świeże warzywa i oliwki zawinięte w gofrowy rożek to połączenie, które pokochasz!