Gulasz z sarny na winie z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY MIĘSO
Mięso odsączamy z marynaty do oddzielnej miski, wykorzystując sitko lub durszlak (marynatę zachowujemy do późniejszego wykorzystania). Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju.
PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się zeszkli. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.
DUSIMY GULASZ
Przesmażone mięso z cebulą zalewamy odstawioną wcześniej marynatą i winem. Redukujemy, od czasu do czasu mieszając. Gdy wino odparuje, dodajemy wodę lub bulion, a następnie dusimy gulasz ok. 1,5-2 godziny.
PODAJEMY GULASZ
Gotowy gulasz z sarny przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1118 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
279,5 kcal
Tłuszcz
6,1 g
Węglowodany
22,3 g
Błonnik
12,8 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!

Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
Bez niego nie ma prawdziwych świąt. Przygotuj z nami prosty, smakowity i aromatyczny wigilijny kompot.

Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wielowymiarowym smakiem. Idealna na każdą okazję, w sam raz na ciepłe i chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na tę smaczną i pożywną zupę!

Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem
Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
Chcesz cieszyć się smakiem najlepszego sushi, które przygotujesz w domowej kuchni? Z przepisem Kingi i wskazówkami sushi mastera to wyjątkowo proste!

Gruszki w syropie
Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!

Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!