Zupa gulaszowa z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Łopatkę wołową myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na kawałki o średniej wielkości. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Pieczarki także myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez kolejną minutę, aż uwolni się jego aromat.
DODAJEMY MIĘSO
Do garnka dodajemy pokrojoną łopatkę i smażymy, aż dobrze zrumieni się ze wszystkich stron.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Dodajemy do garnka obie papryki oraz kminek, sól oraz pieprz. Mieszamy.
DODAJEMY WARZYWA
Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki. Całość podsmażamy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
DODAJEMY PIECZARKI
Do smażących się warzyw z mięsem dodajemy pieczarki. Smażymy, aż delikatnie zredukują swoją objętość.
WLEWAMY BULION
Wlewamy do garnka bulion wołowy. Mieszamy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną (ok. 15-20 minut).
DODAJEMY KONCENTRAT
Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zupę dalej gotujemy przez 30-40 minut.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę rozlewamy do miseczek. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Potem posypujemy nią gulaszową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1782,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
445,7 kcal
Tłuszcz
16,1 g
Węglowodany
32,1 g
Błonnik
6 g
Białko
43,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Portugalski gulasz rybny
Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.

Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.

Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!