Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy siemię lnianie z 90 ml wody i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy. W drugiej dużej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Do siemienia lnianego dodajemy pozostałą część mokrych składników i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do dwóch foremek i pieczemy przez około 25-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy najpierw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut, następnie wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM ORZECHOWY
Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzamy. Do misy blendera dodajemy daktyle, orzechy, mleko ryżowe i kakao. Całość miksujemy do pożądanej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWO-MALINOWY
Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, nasionka wydrążone z laski wanilii, nasiona chia i maliny. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
DEKORUJEMY TORT
Na środek patery wykładamy odrobinę kremu orzechowego. Układamy jeden spód i rozsmarowujemy na nim część kremu orzechowego. Przykrywamy drugim spodem. Całe ciasto pokrywamy pozostałym kremem orzechowym. Na górę wykładamy krem waniliowo-malinowy. Układamy owoce i dekorujemy świeżą miętą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6368 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
398 kcal
Tłuszcz
21,7 g
Węglowodany
45,3 g
Błonnik
7,6 g
Białko
7,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!

Grillowany camembert z macerowanymi owocami
Rozpływający się w ustach i aromatyczny camembert podany z macerowanymi borówkami i malinami to pomysł na grilla, który naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak przygotować to danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
Kanapki od serca to te, które przygotujesz od podstaw! Te wg przepisu Kingi powstają na bazie wegańskich gofrów z pysznymi dodatkami: marynowaną cebulką i serkiem labneh!

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.

Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!

Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!

Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.