Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką • przepis • składniki • przygotowanie
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLASZKĘ PAPIER
pergaminowy piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C Przygotowanie 3 papryki polewamy niewielką ilością oleju, nacieramy, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA,
pieczemy około 25 min.( aż zacznie pękać na niej skórka).
NASTĘPNIE PAPRYKĘ WYJMUJEMY
z piekarnika, owijamy folią aluminiową, odstawiamy.
KMINEK ROZCIERAMY W
moździerzu.
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
naczynia, dodajemy sól, kminek, biały pieprz i niewielką ilość mąki. MIESZAMY.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
olej słonecznikowy, następnie wrzucamy mięso, smażymy.
KAWAŁKI MIĘSA MUSZĄ
być dość dobrze przesmażone.
PRZEKŁADAMY JE DO
garnka (tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawiamy na patelni), gotujemy. CEBULE KROIMY W: kostkę. CZOSNEK DROBNO: siekamy.
NA PATELNIĘ, NA
której wcześniej smażyliśmy mięso, dodajemy oleju słonecznikowego, wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DO CEBULI I
czosnku ścieramy wcześniej sparzoną skórkę cytryny (do smaku), mieszamy.
NA PATELNIĘ PONOWNIE
dolewamy oleju słonecznikowego, dodajemy ostrą paprykę w proszku i część przygotowanej słodki papryki w proszku, całość mieszamy, podduszamy.
IMBIR KROIMY NA
plasterki i dodajemy na patelnię razem z 3 listkami laurowymi.
PRZERZUCAMY MIĘSO Z
garnka na patelnię, doprawiamy niewielką ilością słodkiej papryki.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
garnka, zalewamy (tak żeby przykryć mięso) wodą, przykrywamy.
GOTUJEMY DO MOMENTU,
aż mięso będzie miękkie.
OBRANE ZIEMNIAKI KROIMY
w kostkę, przekładamy do miseczki.
PAPRYKĘ ODWIJAMY Z
folii, zdejmujemy skórkę, obraną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.
KIEDY MIĘSO BĘDZIE
miękkie do garnka dodajemy ziemniaki i pokrojoną paprykę. ZIEMNIAKI GOTUJEMY DO: miękkości.
NA PATELNI ROBIMY
zasmażkę – do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy pozostałą słodką paprykę i pozostałą mąkę – smażymy na wolnym ogniu kilka minut, mieszamy.
ZASMAŻKĘ DODAJEMY MAŁYMI
partiami do gulaszu i mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1256,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,1 kcal
Tłuszcz
10,5 g
Węglowodany
50,7 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Portugalski gulasz rybny
Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.

Wegański placek po węgiersku
Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Gulasz z kaczych żołądków
Poznaj przepis na aromatyczny gulasz z żołądków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!

Tarta Cytrynowa
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!

Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!

Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.