Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
Blachę Papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do temperatury 75°C (termoobieg) Marynata 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy zioła prowansalskie i ponownie siekamy razem z czosnkiem, dodajemy mielony biały pieprz i całość rozcieramy na desce. SCHAB MYJEMY I: osuszamy.
MARYNATĘ DOKŁADNIE WCIERAMY
w kawałki schabu.
ZAMARYNOWANY SCHAB
odstawiamy.
KAWAŁKI MIĘSA OBSMAŻAMY
na niewielkiej ilości oleju rzepakowego aż do uzyskania złotego koloru.
OBSMAŻONY SCHAB PRZEKŁADAMY
do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 75°C na mniej więcej 2,5 godziny.
SOS NA PATELNI
podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
GDY CEBULA SIĘ
zeszkli, całość przekładamy do miseczki.
NA PATELNIĘ PONOWNIE
wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, przesmażamy pokrojone w mniejsze części pieczarki.
DODAJEMY PODSMAŻONĄ CEBULĘ
i czosnek oraz 100 ml wina i gałazkę rozmarynu.
CZEKAMY, AŻ WINO
odparuje.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ MASŁA
rozpuszczamy w sosie, dodajemy śmietankę 30%, chwilę zagotowujemy.
NA KOŃCU DODAJEMY
kilka kropel sosu sojowego.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY MIELONYM
białym pieprzem i redukujemy.
KAPUSTA KAPUSTĘ (POKROJONĄ,
lekko podgotowaną w lekko osolonej wodzie) przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i mielonym białym pieprzem, dorzucamy kilka nieobranych ząbków czosnku.
DOKŁADNIE MIESZAMY, POLEWAMY
oliwą z oliwek.
KAPUSTĘ WKŁADAMY DO
piekarnika nagrzanego do 200-220°C.
SCHAB WYJMUJEMY Z
piekarnika. ODSTAWIAMY.
KAPUSTĘ WYJMUJEMY Z
piekarnika po 10 minutach.
SOS WYLEWAMY NA
talerz, a następnie kroimy schab na plastry o grubości około 1 cm. SCHAB UKŁADAMY NA: sosie.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY KAPUSTĄ,
a jej resztę przekładamy do miseczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1671,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
417,8 kcal
Tłuszcz
37,7 g
Węglowodany
14,0 g
Błonnik
4,2 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fontanna czekoladowa (fondue)
Przygotuj niespodziankę dla swoich gości! Czekoladowe fondue ich oczaruje, a maczane w nim przekąski zachwycą smakiem.

Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Wykorzystaj ciasto francuskie, by przygotować klasyczną sylwestrową przekąskę: pieczone roladki z łososiem obtoczone w sezamie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa to smaczna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników warzyw, jak i osoby poszukujące lekkiego, ale pożywnego posiłku. Zupa przygotowana na bazie brokułów to także doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Poznajcie nasz przepis!

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Curry z tofu, quinoa i jarmużem
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!