Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem w mleku. Zagniatamy z mąką, solą, jajkiem i masłem na gładkie ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 90 minut. W międzyczasie rozmrażamy groszek.
SMAŻYMY JAGNIĘCINĘ
Filety z jagnięciny myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Jagnięcinę mocno podsmażamy na rozgrzanej oliwie z wszystkich stron. Dodajemy groszek, czosnek i dymkę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy razem na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Lekko studzimy.
FASZERUJEMY CIASTO
Jajka i śmietanę roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy soli i pieprzu. Ser obieramy ze skórki i kroimy w paski. Ciasto zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu okrągły kształt (o średnicy ok. 45-50 cm). Wykładamy nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby ciasto zwisało przez krawędź. Obkładamy połową sera. Napełniamy mieszanką z jagnięciny i groszku, obkładamy pozostałym serem i zalewamy śmietaną z jajkami. Krawędzie zwijamy do środka. Żółtko roztrzepujemy ze śmietaną i smarujemy ciasto.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 minut, przykrywając, po około połowie czasu pieczenia, folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ciasto podajemy w kawałkach na gorąco lub letnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4188,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
523,6 kcal
Tłuszcz
24,8 g
Węglowodany
43,8 g
Błonnik
31,1 g
Białko
31,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry owsiane
Gofry z płatków owsianych? Z przepisem Kingi i pomocą termorobota MC Smart to możliwe! Wypróbuj ten przepis i rozsmakuj się w chrupiących i ciepłych śniadaniach na słodko.

Rillettes z kaczki
Karol Okrasa zainspirowany kuchnią francuską, stworzył dużo łatwiejszą wersję rillettes. To pyszny dodatek do chrupiącej bagietki.

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
Czas na kanapkę z kurczakiem w wietnamskim stylu! Przygotuj banh mi ga i sprawdź, jak smakuje jedno z najpopularniejszych dań street food na świecie!

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Tarta z botwinką
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!

Pieczone bataty z piekarnika
Odkrywanie nowych, smakowitych alternatyw dla klasycznych potraw i dodatków to prawdziwie pasjonująca podróż. Jednym z takich zamienników, który zdobywa coraz większą popularność, są pieczone bataty z piekarnika. Te chrupiące, złociste i lekko słodkie kawałki słodkich ziemniaków idealnie sprawdzą się solo, jak i jako dodatek do różnych potraw.

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!