Zielone krokiety z farszem ruskim • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego łączymy w wysokim naczyniu i miksujemy, aż się połączą. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, by odpoczęło.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieni.
FASZERUJEMY NALEŚNIKI
Na każdy naleśnik (na środek placka) wykładamy po 3 łyżki farszu. Boki naleśnika zawijamy do środka, a następnie rolujemy naleśnik.
PANIERUJEMY I SMAŻYMY NALEŚNIKI
Zwinięte naleśniki obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie i na średnim ogniu, aż się zezłocą.
PODAJEMY NALEŚNIKI
Naleśniki podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanym szczypiorem dymki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3514,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
585,8 kcal
Tłuszcz
21,6 g
Węglowodany
73,4 g
Błonnik
24,4 g
Białko
24,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
Spróbuj, jak dynia makaronowa smakuje z oliwkami i pomidorami! To połączenie na każdą okazję.

Bryzol
Bryzol, klasyczny kotlet z drobno siekanego lub rozbitego mięsa, to potrawa, która wywołuje fale nostalgii, przypominając o czasach PRL-u. To danie, które święciło swoje triumfy na stołach wielu polskich rodzin, stając się symbolem prostoty, smaku i tradycji kulinarnej. Chcesz wiedzieć, jak przywołać nostalgię na Twój stół? Poznaj nasz przepis na wyborny bryzol z polędwicy wieprzowej.

Sernik gotowany
Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańskie enchiladas
Łatwe danie w meksykańskim stylu! Wegetariańskie enchiladas z bogatym farszem i domowym sosem pomidorowym. Musisz wypróbować ten przepis!

Bułki z kiełbaskami z grilla i kapustą kiszoną
Czas na wielką grillową ucztę! Wypróbujcie przepis Kingi na kiełbaski z grilla w bułkach bawarskich. Nie zabraknie tu piwa, klasycznej kapusty kiszonej i stałego towarzysza grillowych posiłków – ogórka konserwowego!

Kociołek myśliwski z piekarnika
Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!

Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!