Zupa dyniowa z chipsami z boczku • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię przekrawamy na pół i pozbawiamy nasion. Następnie delikatnie nacinamy ją w kratkę, skrapiamy 4 łyżkami oliwy i dodajemy kilka gałązek tymianku. Tak przygotowaną dynię pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY Z BOCZKU
Plastry boczku układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zupełnie na płasko. Następnie układamy na nich kolejny arkusz papieru do pieczenia i przykrywamy drugą blachą do pieczenia, aby chipsy były płaskie i wyjątkowo chrupiące. Tak przygotowany boczek pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C. Gotowe chipsy osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe zdejmujemy z blachy.
GOTUJEMY POMIDORY
Ziarna kolendry bardzo dokładnie rozcieramy w moździerzu. Masło roztapiamy na patelni i przez chwilę podsmażamy na nim wszystkie przyprawy. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć, dodajemy do nich pomidory z puszki i całość zagotowujemy.
GOTUJEMY ZUPĘ
Do gotujących się pomidorów dodajemy ciecierzycę i odrobinę zalewy, w której była. Na koniec wlewamy ok. 800 ml wody (przedtem najlepiej wypłukać nią puszkę po pomidorach).
BLENDUJEMY ZUPĘ NA KREM
Upieczoną i wystudzoną dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ją do blendera i dolewamy większość wcześniej ugotowanej zupy. Całość miksujemy, stopniowo dolewając zupę, aż powstanie gładki krem.
DOPRAWIAMY ZUPĘ KREM
Zblendowaną zupę krem przelewamy do garnka. Następnie doprawiamy ją do smaku solą i miodem oraz ścieramy skórkę z połowy cytryny na tarce o drobnych oczkach. Zupę zagotowujemy.
PODAJEMY DANIE
Kolendrę siekamy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy do niej oliwę i sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy. Zupę przelewamy do misek, ozdabiamy przygotowanym sosem z kolendry i podajemy z chipsami z boczku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2140,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
535,1 kcal
Tłuszcz
36,1 g
Węglowodany
47,9 g
Błonnik
10,5 g
Białko
13,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!

Klasyczny mus czekoladowy
Mus czekoladowy na jajkach to klasyka wśród słodkości. Koniecznie sprawdź, jak świetnie smakuje ten przygotowany w termorobocie MC Smart.

Paluchy wiedźmy
Słodkie i lekko przerażające – takie są paluchy wiedźmy według tego przepisu. Przygotuj je i zadbaj o klimatyczne przekąski, które sprawdzą się nie tylko w Halloween!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bliny z kremem awokado i fetą
Bliny można podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od preferencji – tak by były słodkie lub wytrawne. W tym przepisie dodatkiem jest krem awokado i feta. Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Wieprzowina z kapustą po chińsku
Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.

Camembert z grilla
Grill we francuskim stylu! Przyrządzony na ruszcie ser rozpływa się w ustach, a żurawina nadaje mu niepowtarzalny smak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.

Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią
Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!