Bresaola z rukolą i ricottą • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY BRESAOLĘ NA TALERZACH
Talerze smarujemy delikatnie 1 łyżką oliwy i wykładamy na nich plasterki bresaoli tak, jak układa się carpaccio.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Rukolę oczyszczamy, przekładamy do miski i skrapiamy łyżką oliwą. Pistacje dość drobno siekamy, mieszamy z ricottą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Melona kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy ostatnią łyżką oliwy.
PODAJEMY DANIE
Rukolę układamy na bresaoli, następnie łyżeczką nakładamy ricottę z pistacjami i całość ozdabiamy plastrami melona. Danie podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
616,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
308,1 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
12,3 g
Błonnik
1,6 g
Białko
29,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
Połączenie ryżu i warzyw sprawdza się zawsze – tym bardziej warto po nie sięgnąć, by przygotować prostą i szybką zapiekankę ryżową. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Spróbuj jej!

Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!

Risotto z warzywami
zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!

Crostini z serem brie i miechunką
Chrupiące kawałki bagietki z oryginalną kompozycją dodatków. Pyszna przekąska dla wielbicieli dobrego smaku.

Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka to idealny zestaw do szkolnego lunchboxa. Zobacz jak łatwo i szybko go przygotujesz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.

Szyszki — wersja tradycyjna
Szyszki z ryżu preparowanego to słodki przysmak, który cieszył się dużą popularnością w Polsce, zwłaszcza w latach 80-tych i 90-tych. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby w kilka chwil przygotować te pyszne, chrupiące, ryżowe kuleczki. Odkryjcie prosty przepis na ten przysmak!