Burger z cieciorki z dipem ananasowym • przepis • składniki • przygotowanie
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY SKŁADNIKI BURGERÓW
Kukurydzę razem z ciecierzycą (jeśli używamy ciecierzycy z puszki) osączamy na sicie. Szalotkę kroimy w kostkę, a chili drobno siekamy (ilość wedle uznania). Do misy blendera wrzucamy kukurydzę, cieciorkę, szalotkę, chili i 3 łyżki mąki kukurydzianej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Wbijamy jajko oraz dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, garść świeżej kolendry i blendujemy pulsacyjnie. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki i układamy na talerzu. Kotleciki wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY SOS SŁODKO-KWAŚNY
Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia blendera. Dodajemy posiekane chili wraz z garścią kolendry, sok wyciśnięty z limonki i pomarańczy oraz ksylitol. Całość miksujemy na masę. Sos przelewamy do miski.
SMAŻYMY BURGERY
Talerz posypujemy mąką kukurydzianą. Schłodzone burgery obtaczamy w mące. Burgery smażymy na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Bułki przekrawamy na pół. Ogórka, pomidory i cebulę kroimy w plastry. Na jednej części bułki układamy sałatę. Burgery układamy na sałacie, możemy dodać także odrobinę sosu. Układamy pozostałe warzywa i przykrywamy drugą częścią bułki. W środek wbijamy długie wykałaczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7601,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1900,3 kcal
Tłuszcz
40,2 g
Węglowodany
327,8 g
Błonnik
62,0 g
Białko
62,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Indyjska sól z przyprawami
Przygotuj uniwersalną przyprawę do dań indyjskich w swoim domu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Kopytka z dyni
Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.

Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajecznica na 3 sposoby
DG wie, że jajecznica to niekończące się źródło kombinacji! Poznaj jego sposoby na pożywne śniadanie!

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!