Chutney śliwkowo-gruszkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj jednorazowe filtry do herbaty 4 słoiki o pojemności 175 ml moździerz
ZAGOTOWUJEMY OWOCE Z PRZYPRAWAMI
CEBULĘ OBIERAMY I KROIMY W PIÓRKA.
IMBIR OBIERAMY I KROIMY W DROBNĄ KOSTKĘ.
ŚLIWKI OBIERAMY, POZBAWIAMY PESTEK.
GRUSZKI OBIERAMY, POZBAWIAMY GNIAZD NASIENNYCH.
OWOCE KROIMY W KOSTKĘ.
CHILI, JAŁOWIEC I ZIELE ANGIELSKIE GRUBO ROZCIERAMY W MOŹDZIERZU I UMIESZCZAMY W JEDNORAZOWYM FILTRZE DO HERBATY.
DOBRZE ZAMYKAMY.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY Z 2 ŁYŻECZKAMI SOLI I GOTUJEMY PRZEZ KOLEJNE 3-5 MINUT.
DOPRAWIAMY CHUTNEY DO CHUTNEY
dodajemy 150 ml octu i cukier.
Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem.
Następnie gotujemy przez kolejne 20-25 minut bez przykrycia, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec czasu gotowania regularnie.
Gdy sos zgęstnieje, usuwamy filtr do herbaty z przyprawami, a chutney doprawiamy do smaku octem, solą i ewentualnie pieprzem cayenne.
PRZELEWAMY CHUTNEY DO SŁOIKÓW
Sos natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików, które dobrze zamykamy. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1494,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
373,7 kcal
Tłuszcz
0,8 g
Węglowodany
93,3 g
Błonnik
2,5 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Kompot z suszu z cytryną
Tradycyjny napój pełen korzennego aromatu i orzeźwiającego smaku cytrusów. Doskonały na święta i na co dzień.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Podaruj najbliższym gotową mieszankę do wypieku ciasteczek! Z orzechami i skórką pomarańczową.

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!

Słodka pizza owocowa
Skoro Paweł Małecki przygotował pizzę, to musi być ona słodka! Chrupiące ciasto z bitą śmietaną i owocami wygląda jak pizza, a smakuje jak owocowa tarta!

Burek z serem kozim i oliwkami
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.