Chili sin carne z mięsem wegańskim • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY WEGAŃSKIE MIĘSO
Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili. Całość doprawiamy pieprzem cayenne, kminem rzymskim i oregano. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż składniki sią połączą, a przyprawy oddadzą smak.
DODAJEMY PAPRYKĘ
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przesmażamy chwilę z mięsem, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY POMIDORY I BATAT
Dodajemy pomidory z puszki z odrobiną wody po jej wypłukaniu i batat pokrojony w kostkę.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CHILI
Dodajemy odcedzoną na sitku fasolę (czerwoną i białą) oraz kukurydzę. Mieszamy.
PODAJEMY CHILI
Gotowe chili sin carne przekładamy na talerze. Z wierzchu posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2398 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
599,5 kcal
Tłuszcz
24,7 g
Węglowodany
58,3 g
Błonnik
17,6 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!

Ziemniaki fondant
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
Orzeźwiający czy rozgrzewający? Sprawdź, która wersja kompotu bardziej Ci zasmakuje!

Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!

Tarta z burakiem
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
Kinga przygotowała kolejny wegański przepis – tym razem na naleśniki! Smakują wyśmienicie z kremem waniliowym na bazie nerkowców i słodkimi borówkami!

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Wykorzystaj ciasto francuskie, by przygotować klasyczną sylwestrową przekąskę: pieczone roladki z łososiem obtoczone w sezamie.