Chłodnik z botwiny • przepis • składniki • przygotowanie
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY BOTWINĘ I BURAKI
Liście i łodygi botwiny oddzielamy od bulw, dokładnie myjemy i siekamy na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Buraki szorujemy szczoteczką i opłukujemy pod bieżącą wodą. Korzonki odcinamy, a bulwy kroimy w plasterki. Jeżeli wykorzystujemy duże buraki, kroimy je w półplasterki.
PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z BOTWINY
Pokrojone liście, łodygi i bulwy przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól. Zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, by składniki nie utraciły koloru. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gęsty wywar z botwiny odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
ŁĄCZYMY WYWAR Z DODATKAMI
Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek i koperek drobno siekamy.
PODAJEMY CHŁODNIK
Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Podajemy z młodymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2126,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
531,5 kcal
Tłuszcz
32,3 g
Węglowodany
28,9 g
Błonnik
30,4 g
Białko
30,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klasyczny mus czekoladowy
Mus czekoladowy na jajkach to klasyka wśród słodkości. Koniecznie sprawdź, jak świetnie smakuje ten przygotowany w termorobocie MC Smart.

Tofurnik z borówkami
Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!

Zupa fasolowa tradycyjna
Jaka jest najlepsza zupa na sezon jesienno-zimowy? Syta i rozgrzewająca! Taka właśnie jest nasza tradycyjna zupa fasolowa. Zapoznaj się z przepisem, który udowadnia, że biała fasola to bardzo atrakcyjny składnik dań, w tym właśnie tej zupy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!

Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!

Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami
Sprawdź przepis na puszyste i delikatne bułeczki bao z dodatkiem pysznych i wspaniale chrupiących krewetek w panierce panko. Zobacz, jakie to łatwe, i delektuj się tym niesamowitym połączeniem smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ziołowa lemoniada
Doskonałe połączenie cytryn i ziół zagwarantuje Ci pyszne orzeźwienie w najbardziej upalny dzień!

Pieczona cukinia w pecorino
Pieczona cukinia w pecorino z airfryera, czyli idealna słona przekąska lub dodatek do obiadu. Dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw i świeżej natce pietruszki zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!