Ciasteczka bakaliowe • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY POSIEKANE ORZECHY I BAKALIE
Posiekane orzechy i pokrojone bakalie łączymy z płatkami orkiszowymi, cukrem trzcinowym, sodą, mąką pszenną pełnoziarnistą, miękkim masłem i jajkiem. Gdy składniki się połączą, z ciasta formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
PIECZEMY CIASTECZKA
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na deskę, formujemy z niego wałek i dzielimy na 20 części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając, robimy dość duże odstępy, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) przez 12-13 minut. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Żeby ciasteczka były chrupiące, przechowujemy je dobrze wystudzone w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3408 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
340,8 kcal
Tłuszcz
18,7 g
Węglowodany
38,4 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
Pieczone jabłka, które smakują jak szarlotka i które można przyrządzić w grillu? Jak najbardziej! To pyszny i prosty deser, który zajmie o wiele mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki.

Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Podaruj najbliższym gotową mieszankę do wypieku ciasteczek! Z orzechami i skórką pomarańczową.

Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
Biszkoptowe blaty przełożone gęstym kremem z białej czekolady i masą mascarpone. Wyjątkowy tort na każdą uroczystość!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domek z piernika
Pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek - przygotuj domek z piernika udekorowany szpryc glazurą!

Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Ciasto skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.

Choinki z salami i serem cheddar
Choinki z ciasta francuskiego? Wykorzystaj przepis Kingi i zrób pyszne choinki z serem i salami, które będą smaczną i atrakcyjną przekąską, a także świetną zabawą dla najmłodszych.

Chinkali z mięsem
Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!