Drożdżówki z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
Do miski wysyp mąkę, a następnie dodaj zimne masło i cukier. Dodaj także jajko i wymieszaj.
ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ
Gdy składniki wstępnie się połączą, zacznij zagniatać ciasto na kruszonkę.
CHOWAMY KRUSZONKĘ DO SCHŁODZENIA
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by się schłodziło.
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, a następnie zalej je mlekiem z 15 g cukru oraz 60 g mąki. Całość delikatnie wymieszaj i przykryj ściereczką, a potem odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
ŁĄCZYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do dużej miski wsyp resztę cukru, sól, jajko, roztopione masło, mąkę (zostaw sobie jedną łyżkę do podsypywania), cukier waniliowy oraz zaczyn. Ugniataj w robocie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Truskawki umyj, a następnie osusz. Usuń szypułki. Pokrój na niezbyt cienkie plastry.
WAŁKUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z miski na blat i delikatnie podsyp je mąką. Rozwałkuj je delikatnie na placek o grubości ok. 2 cm. Wytnij z ciasta krążki. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj, a potem wytnij z niego krążki.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ
Gotowe krążki z ciasta wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do delikatnego wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
PRZEKŁADAMY TRUSKAWKI NA DROŻDŻÓWKI
W wyrośniętych drożdżówkach zrób na środku delikatne wgłębienia, a potem ułóż w nich po kilka truskawek.
SMARUJEMY DROŻDŻÓWKI JAJKIEM
Roztrzep jajko w miseczce, a potem posmaruj nim brzegi ciasta.
DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI KRUSZONKĄ
Wyciągnij kruszonkę z lodówki i pokrusz ją, a następnie udekoruj nią każdą drożdżówkę.
PIECZEMY DROŻDŻÓWKI
Wsadź blachę z drożdżówkami do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostaw drożdżówki na chwilę w piekarniku i uchyl drzwiczki pieca. Po upływie 10 minut drożdżówki są gotowe do jedzenia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5392,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
359,5 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
53 g
Błonnik
1,2 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa gołąbkowa
Zaskakująca i przepyszna wariacja na temat klasyki polskiej kuchni! Przygotuj zupę gołąbkową – mocno pomidorową i sycącą dzięki dodatkowi kapusty i mięsa mielonego.

Sałatka ze szpinaku z trzema serami
Sałatka ze szpinaku z gorącym, pieczonym serem camembert, a także serem stilton i cheddar. Smak serów przełamuje w niej słodkawe jabłko i lekko kwaśny domowy winegret.

Fasolka szparagowa z gremolatą
Fasolka szparagowa to prawdziwy symbol lata! Przygotuj ją w nowej odsłonie: z gremolatą, czyli wyjątkowym sosem na bazie natki pietruszki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
Przygotuj danie inspirowane jednym z najbardziej popularnych dań neapolitańskich! Zapiekane bakłażany z dodatkiem ziemniaków, sera i oczywiście pomidorów!

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.