Ciasto czekoladowe – prosty przepis • przepis • składniki • przygotowanie
To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Białka oddzielamy od żółtek. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż będą miały jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.
DO MASY DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Następnie dodajemy do niej powidła i żółtka. Dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z 30 g cukru. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodajemy miękkie masło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4447,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
370,6 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
40,9 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem rabarbarowo-malinowy
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Malowane serce czekoladowe
Wyjątkowy, domowej roboty prezent lub czekolada z dodatkami na każdą okazję, czyli malowane serce czekoladowe. Przygotuj ten deser i zaskocz bliskich pysznym podarunkiem.

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniaki z patelni - smażone z jajkiem
Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!

Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Wrapy w sałacie
Lekki i szybki pomysł na zdrową przekąskę! Wrapy w liściach sałaty to idealna alternatywa dla klasycznych tortilli – świeże warzywa, soczysty kurczak i chrupiąca cebulka tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję.

Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.