Donuty dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię kroimy na cząstki, wycinamy środek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160°C przez 30-40 minut. Wystudzoną dynię obieramy ze skóry, umieszczamy w malakserze i miksujemy na purée.
ROZGRZEWAMY OLEJ
W dużym garnku rozgrzewamy na małym ogniu 1 litr oleju.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do składników. Mieszamy. Dodajemy sól.
ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI
W wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do suchych składników razem z miękkim masłem, serkiem homogenizowanym i purée. Całość mieszamy. Dodajemy spirytus i dalej wyrabiamy łyżką.
WYRABIAMY CIASTO
Blat posypujemy mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne, dodajemy więcej mąki. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy 10 cm. W środku robimy dziurki o średnicy 3 cm (za pomocą szklanek lub wykrawaczek).
SMAŻYMY DONUTY
Na rozgrzany olej wrzucamy kawałek ciasta – jeśli smaży się na złoty kolor (ok. 160 stopni), temperatura jest odpowiednia. Na olej wrzucamy donuty, smażymy z obu stron na złoty kolor i kładziemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z oleju.
DEKORUJEMY
Donuty możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną białą czekoladą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3306 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
330,6 kcal
Tłuszcz
12,9 g
Węglowodany
47,3 g
Błonnik
0,2 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantne smoothie z kaki
Próbowałeś już pikantnego smoothie? Jeśli nie, koniecznie posmakuj naszej kompozycji!

Sernik baskijski z airfryera
Szybka i prosta wersja kultowego deseru o kremowym wnętrzu i charakterystycznie przypieczonej, karmelizowanej powierzchni. Dzięki airfryerowi gotowy w krótszym czasie, bez potrzeby nagrzewania piekarnika.

Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
Śniadanie, które przygotujesz w 10 minut, włożysz do lodówki na całą noc i kolejnego dnia będziesz cieszyć się pożywnym pierwszym posiłkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brownie z chałwą
Mocno czekoladowe i z dodatkami inspirowanymi słoneczną Grecją – właśnie takie jest brownie z chałwą! A podane z lodami i świeżymi owocami jagodowymi zamienia się w prawdziwie dekadencką ucztę na słodko.

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!