Dorsz z pappardelle z marchewki • przepis • składniki • przygotowanie
Danie, które spokojnie moglibyście znaleźć w niejednej restauracji, czyli dorsz z pappardelle z marchewki! To pyszne połączenie, które zjawiskowo prezentuje się na talerzu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY FILETY Z DORSZA
Filety z dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy z obu stron olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu z każdej strony na lekko złoty kolor. Następnie zdejmujemy je z patelni.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Marchew obieramy i kroimy za pomocą obieraczki w długie paski przypominające makaron pappardelle. Czosnek kroimy w plasterki. Kolendrę siekamy.
PODGRZEWAMY MARCHEWKI W SOSIE
Na patelni roztapiamy masło. Następnie dodajemy czosnek i sok wyciśnięty z pomarańczy. Składniki chwilę podgrzewamy, dodajemy sok z cytryny i otartą z niej skórkę oraz miód. Następnie na patelnię dodajemy paski marchewki i gotujemy przez ok. 2 minuty, aż połowa sosu odparuje. Gotowe pappardelle doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Całość dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1013,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
506,5 kcal
Tłuszcz
29,9 g
Węglowodany
28,9 g
Błonnik
6,5 g
Białko
33,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta „Malinowa chmurka”
Ciasto kruche z malinową galaretką, masą serową i bezą? Dzięki przepisowi Pawła wszystko jest możliwe!

Forszmak
Karol Okrasa, przygotowując swój forszmak, inspirował się klasycznym daniem lubelskim. Wzbogacił je jednak o aromatyczny kmin rzymski i kolendrę!

Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora
Wyjątkowość tego dania podkreśla dodanie świeżej szałwii. Jej aromat doskonale uwydatnia smaki łososia i dyni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przysmak czekoladowy
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!

Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.

Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Twarożek na kanapki z rzodkiewkami
Śmietankowy twarożek z rzodkiewkami i rzeżuchą świetny na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Wypróbuj ten błyskawiczny przepis na śniadanie!

Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
Dressing z maślanki? Tak, ale tylko w połączeniu z malinami, świeżą sałatką i chrupiącą bagietką.

Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.