Francuskie tosty z boczkiem i serem • przepis • składniki • przygotowanie
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BOCZEK KROIMY W
kawałki o szerokości 3-4 cm. LIŚCIE ZIÓŁ OBRYWAMY: i siekamy.
MIESZAMY W PŁYTKIEJ
misce z jajkami, solą i pieprzem.
BOCZEK PODSMAŻAMY NA
rozgrzanej, powlekanej patelni przez 1 minutę.
DODAJEMY DYMKI I
smażymy przez 2-3 minuty, od czasu do czasu obracając.
WYJMUJEMY I
odstawiamy. 2 KROMKI CHLEBA: zamaczamy w mleku z jajkiem, obracając przez chwilę, aż wchłoną ciecz.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
odrobinę masła i podsmażamy na nim kromki chleba ok. 3 MINUT.
OBRACAMY, POSYPUJEMY KAŻDORAZOWO
1/4 ilości sera i smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty, aż ser się stopi.
WYJMUJEMY I ODSTAWIAMY
w ciepłe miejsce.
POZOSTAŁE TOSTY FRANCUSKIE
przygotowujemy w ten sam sposób. PODAJEMY POSYPANE BOCZKIEM: i cebulą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1420,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
355,2 kcal
Tłuszcz
22,6 g
Węglowodany
22,4 g
Błonnik
15,1 g
Białko
15,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami
Najlepszy smak często ukrywa się w najprostszych przepisach. Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère to właśnie jedno z tych połączeń. Naprawdę warto go spróbować.

Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.

Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!

Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.

Tort bez pieczenia z owocami leśnymi
Tort bez pieczenia z biszkoptami i owocami leśnymi. Pyszny, wegetariański, inspirowany produktami we włoskim stylu i idealny na lato. Przygotuj go i sprawdź, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Limonkowe ciasto bez pieczenia
Przepyszne, niezwykle limonkowe, bez pieczenia i wegetariańskie – takie jest ciasto inspirowane meksykańskim deserem carlota de limón. Przygotuj tę słodką przekąskę z zaledwie 4 składników i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!

Makaron spaghetti z jednej patelni
To danie zachwyca smakiem i prostotą przygotowania! Włóż wszystkie składniki do garnka i po 15 minutach ciesz się genialnym obiadem.