Gofry z kokosową śmietanką • przepis • składniki • przygotowanie
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY I PIECZEMY CIASTO
Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem z wanilią i szczyptą soli. Stopniowo, nadal ubijając, dodajemy napój ryżowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Gofrownicę nagrzewamy. Chochlą nalewamy porcję ciasta i pieczemy zgodnie z miernikiem czasu na gofrownicy (ok. 3 minut).
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Puszkę mleka kokosowego mocno schładzamy (najlepiej przez całą noc w lodówce). Wyjmujemy stałą część mleka kokosowego i ubijamy wraz z cukrem pudrem.
KARMELIZUJEMY BANANY
Banany kroimy na większe kawałki. Na patelnię wylewamy miód i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy cynamon i banany. Smażymy przez chwilę z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY
Orzechy pekan podprażamy na patelni, studzimy i siekamy. Gofry podajemy ze śmietanką kokosową i karmelizowanymi bananami. Posypujemy orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3590,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
598,4 kcal
Tłuszcz
29,9 g
Węglowodany
75,2 g
Błonnik
10,2 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!

Galaretkowiec bez pieczenia
Galaretkowiec, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, które świetnie nadaje się na każdą okazję. Wystarczy kilka galaretek, trochę cierpliwości i delikatny, słodki i owocowy przysmak gotowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!

Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Granita herbaciana z marakują
Granitę od sorbetu odróżnia grudkowata i mniej zbita konsystencja. Możesz ją podać w formie napoju bądź deseru.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.

Pstrąg grillowany w papilotach
Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.