Gulasz węgierski • przepis • składniki • przygotowanie
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA I MIĘSO
Mięso kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w kostkę.
GOTUJEMY GULASZ
Mięso oprószamy mąką i przesmażamy na smalcu na brązowy kolor. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę mieloną (i słodka, i ostrą) i koncentrat. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki i skórkę otartą z cytryny. Dusimy przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Całość dodajemy do mięsa. Dolewamy wody, tak aby pokryła całkowicie mięso. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości przez ok. 1,5 godziny.
DOPRAWIAMY GULASZ
Marchew przesmażamy na patelni i dodajemy do gotującego się mięsa. 20 minut przed końcem gotowania do gulaszu dodajemy przesmażoną paprykę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
913,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
152,2 kcal
Tłuszcz
3,8 g
Węglowodany
29,2 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Pistacjowy makaron naleśnikowy z karmelizowanymi śliwkami
Masz ochotę na naleśniki w nowej odsłonie? Skuś się na ten wyjątkowy makaron naleśnikowy z dodatkiem mąki pistacjowej, podany z aromatycznymi karmelizowanymi śliwkami i sosem czekoladowym.

Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Glazurowane udka kurczaka z marokańską sałatką
Wypróbuj przepis na kurczaka z egzotycznym akcentem – glazurowane udka podawane z marokańską sałatką.

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.